Ukrán nyelven is olvasható a Kárpátalja gasztrokalauz

2020. március 8., 10:02 , 997. szám

A magyar nyelvű kiadvány hatalmas sikert aratott határon innen és túl. Az ily módon megszerzett hírnévtől lelkesülve a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács (KMTT) elhatározta, mindent megtesz annak érdekében, hogy a gasztrokalauz ukrán nyelven is olvashatóvá váljon.

A hivatalos könyvbemutatóra március 6-án került sor a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Apáczai Csere János Könyvtárában.

Buhajla József ungvári magyar főkonzul elmondása szerint az ukrán változat egy fantasztikus és hiánypótló kiadvány, és bár nem sikerült egyidejűleg mindkét verziót megjelentetni, így is egy rendkívüli alkotásról van szó. „A belső-ukrajnai turisták számára is be kell mutatni azokat a kárpátaljai étel- és italnevezetességeket, amelyek itt várják őket” – szögezte le a főkonzul.

„Az egyik legnagyobb feladat Kárpátalja gasztrorégiókra való felosztása volt, hiszen úgy kellett kialakítani ezeket a táj­egységeket, hogy nem csupán általános, hanem konyhai szokások terén is egységes területet alkossanak” – húzta alá Karmacsi Zoltán, a KMTT alelnöke. Ezt követően kiemelte, hogy saját tapasztalatai szerint a kárpátaljai magyar konyha sokkal jobban őrzi a hagyományos magyar ízeket, mint az anyaország területén található vendéglők és éttermek.

Mester András, a KMTT elnöke nyilatkozatában elmondta, hogy a magyar nyelvű kiadványt követően minden tőlük telhetőt megtettek azért, hogy a Kárpátalja gasztrokalauz ukránul is megjelenhessen, továbbá kiemelte, hogy hatalmas munka volt összegyűjteni és szelektálni mindazokat az éttermeket, amelyek végül együttesen alkotják a kétnyelvű kiadványt.

„Kárpátalján minden faluban és városban találunk magyar ételeket, bár mindenhol különbözőek, de attól még magyarok” – osztotta meg gondolatait Tarpai József, a KMTT tiszteletbeli elnöke. Külön kuriózumként emelte ki a kiadvány végén található „pozákárpátszki” szótárt, amely hasznos útmutatóként szolgál a megyénkbe érkező ukrán anyanyelvű turisták számára.

„A mai világban hihetetlen nagy forgalommal rendelkeznek a különböző gasztronómiai kiadványok” – jelentette ki Szilágyi Mátyás beregszászi főkonzul, majd gratulált a szerzemény kivitelezéséhez, majd hangsúlyozta az ehhez hasonló további kiadványok megjelentetésének fontosságát.

SeppoPuro