Potápi Árpád János meghirdette a Szülőföldön magyarul program idei kiírását Temesváron

2020. március 11., 08:44 , 997. szám

A temesvári Bartók Béla Gimnáziumban tartott sajtótájékoztatón hirdette meg múlt csütörtökön Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Szülőföldön magyarul külhoni támogatási program 2020-as kiírását.

A program keretében azok a szülők igényelhetnek nevelési, oktatási, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatást, akiknek a gyermekei Magyarország határain kívül magyar tannyelvű óvodában, iskolában tanulnak, vagy ahol ez nem létezik, választható tantárgyként tanulják a magyart. A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett pályázat értelmében a magyarul tanuló gyermekek mindegyikét 22 400 forint értékű támogatás illeti meg, melyet a szülők pályázat benyújtásával igényelhetnek.

Potápi Árpád János ugyanakkor bejelentette: idén külön programot hirdettek a jól tanuló, és emellett jó sportteljesítményt is nyújtó külhoni magyar diákoknak. Értékes jutalmakat fognak közöttük kiosztani. Mint fogalmazott: az a cél, hogy ezeket a fiatalokat példaképként állítsák a többi fiatal elé.

Az államtitkár rövid előadásában áttekintette azokat a programokat, amelyekkel a magyar állam a határon túli magyar oktatást támogatja. Elmondta: a 2002-ben indult Szülőföldön magyarul programra 5,8 milliárd forintot biztosítanak a magyar költségvetésből évente. A támogatásban mintegy 230 ezer gyermek részesül, 60 százalékuk erdélyi vagy moldvai csángó iskolás.

Elmondta: a Szülőföldön magyarul program mellett a Kárpát-medencében 94 intézményt vagy szervezetet minősítettek kiemelt nemzeti jelentőségűvé, köztük 50 magyar iskola, szórványkollégium kap e rendszeren keresztül támogatást. Megemlítette: idén 14-szeres a túligénylés a Magyar Kultúráért és Oktatásért Pályázati Programban, amelyben kétmilliárd forintos keretet osztanak szét. A megnövekedett igénylést annak tulajdonította, hogy a regionális kereteknél a maximális igényelhető összeget kétmillióról hárommillió forintra, a központi keretnél pedig kétmillióról tízmillióra emelték.

Potápi Árpád János az óvodafejlesztési programot is megemlítette, melynek a többéves támogatási kerete meghaladja a 47 milliárd forintot. Kijelentette: ebből a pénzből a történelmi magyar egyházak segítségével 700 óvodát és bölcsődét újítanak fel, és 130-at építenek fel a Kárpát-medencében. Erdélyben 79 új óvoda, bölcsőde épül, és 358 újul meg.

(MTI/Kárpátalja)