Koronavírus-megelőző óvintézkedések a Kárpátaljával szomszédos országokban – összefoglaló

2020. március 12., 16:46

Kormányszintű rendkívüli óvintézkedéseket vezettek be az utóbbi napokban a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében minden Kárpátaljával szomszédos országban.

A megyénkkel legszorosabb kapcsolatban lévő Magyarországon a kormány szerdán veszélyhelyzetet hirdetett a koronavírus-járvány megelőzésére, és 12 pontból álló intézkedéscsomagot hagyott jóvá, ami csütörtök reggeltől már hatályba is lépett. A többi szomszédos országgal ellentétben csak a felsőfokú oktatási intézményekben rendeltek el tanítási tilalmat, sőt a kormány a lépések összehangoltságának érdekében kifejezetten megtiltotta, hogy az iskolákat az intézményvezető, a jegyző vagy az Oktatási Hivatal saját hatáskörben bezárja.

A most hatályba lépett intézkedések értelmében ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést a magyar-szlovén, valamint magyar-osztrák határon. Beutazási tilalmat rendeltek el a nem magyar állampolgároknak Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból. A hatóság nemcsak kórházi karanténra, hanem hatósági házi karanténra is kijelölhet potenciális fertőzötteket. Azok a magyar állampolgárok, akiknél koronavírus-fertőzés gyanúja nem merül fel, de nem rendelkeznek Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, a hatóság előírásainak megfelelően elhagyják Magyarország területét vagy fertőzöttség esetén a kijelölt karanténban kerülnek elhelyezésre.

A rendelkezések értelmében tilos megtartani azt a rendezvényt, amelynek létszáma zárt helyen 100 főnél, nem zárt helyen pedig 500 főnél több. Magyarország területéről kiutasítják és kitoloncolják azt a nem magyar állampolgárt, aki a járványügyi hatóság által elrendelt karantén szabályait megszegi. Nem utazhatnak külföldre az egészségügyi dolgozók, a hivatásos, szerződéses állományú katonák, a tényleges katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonák, a honvédelmi alkalmazottak, a rendvédelmi hivatásos állomány, a rendvédelmi dolgozók, az adóhatóság alkalmazottjai, és a kormánytisztviselők. A minisztériumok esetében külföldi kiküldetés elrendelésére a miniszter, illetve a miniszterelnök külön engedélyével kerülhet sor. Magyarországon csütörtökre 16-ra nőtt a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma.

Szlovákiában is rendkívüli helyzetet hirdetett szerdán a kormány a koronavírus terjedésének veszélye miatt. A magyarországinál jóval enyhébb intézkedés csütörtökön reggel lépett életbe az ország egész területén, de az nem jár a lakosságot érintő utazási korlátozásokkal. A vírus terjedésével összefüggésben Szlovákia-szerte egyre több oktatási és nevelési intézményben rendeltek el kényszerszünetet, sok kulturális, sport- és más intézmény időlegesen már korábban bezárt, s folyamatosan csatlakoznak hozzájuk újabbak. A kulturális, sport és egyéb jellegű tömegrendezvények megtartását már a hét elején megtiltották. A kórházakban, a büntetés-végrehajtási és a szociális intézményekben már több mint egy hete látogatási tilalom van érvényben. Az Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából vagy Iránból hazatérőknek 14 napos karanténnal kell számolniuk. Az ország nemzetközi repülőterein már több mint egy hete egészségügyi ellenőrzésnek vetnek alá minden utast. A hivatalok arra kérik az ügyfeleket, kizárólag halaszthatatlan ügyeik intézése miatt keressék fel személyesen az irodákat. Felfüggesztették a közhasznú munkát, nem tartanak nyilvános szentmiséket, istentiszteleteket. Az esküvői, temetési szertartásokat is szűk családi körben tanácsos megtartani. Fokozottabban fertőtlenítenek a közintézményekben, a tömegközlekedési eszközökön, pályaudvarokon. Szlovákiában eddig 25 koronavírus-fertőzött személyt vettek nyilvántartásba.

Romániában is újabb szigorú intézkedéseket jelentettek be szerdán a COVID-19 vírus terjedésének megállítására. Március 31-ig tilos lesz minden olyan beltéri rendezvényt szervezni, amelyre száz fősnél nagyobb tömeget várnak. Ide tartozik minden kulturális esemény, a szigorítás érvényes a színházakra, mozikra, sporteseményekre, de a templomokra is. A közintézményeket a tömegközlekedés zsúfoltságának megelőzése érdekében arra kötelezik, hogy szabjanak meg három időpontot alkalmazottaik számára a munka elkezdésére. A hatóságok az oktatás felfüggesztését javasolják az egyetemeken március 31-ig, és ugyaneddig a múzeumok működését is szüneteltetik. Tilos eltitkolni, hogy ki melyik országból jött, a határrendészet figyelemmel követi az útmegszakítással Romániába érkező légi járatokat. A román közegészségügyi hatóság közlése szerint jelenleg 752 személy van intézményes karanténban az országban, közülük 429-en Magyarországon, 23-an Szerbián, 70-en Bulgárián, 94-en Ukrajnán keresztül érkeztek Romániába. Azt is bejelentették, hogy a kórházi karantént megszegőket 4 000 eurós bírsággal sújtják. Arra kérik a külföldieket, hogy az óvintézkedések jegyében működjenek együtt a román hatóságokkal. Csütörtökre 48-ra emelkedett a bizonyítottan koronavírus-fertőzöttek száma Romániában.

Lengyelországban a koronavírus-fertőzés terjedését megelőző intézkedésként felfüggesztik az iskolai oktatást – jelentették be szerdán Varsóban a koronavírus-helyzet kezelésére létrehozott válságstáb szerdai tanácskozásán. A döntés értelmében március 16-tól két hétre bezárják az összes óvodát, általános és középiskolát, valamint a felsőoktatási intézményeket. De a hatóság azt kérte, hogy az óvodás és iskolás gyerekek lehetőleg már csütörtökön maradjanak otthon, jóllehet még pénteken is nyitva lesznek az intézmények azok számára, akiknek a szülei nem tudják azonnal megoldani a kiskorú gyerekek felügyeletét. Keddtől szerda reggelig három újabb esettel 25-re nőtt a lengyelországi koronavírus-fertőzöttek száma.

 

(vb/karpat.in.ua)