Az 1848–1849-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek Badalóban

2020. március 18., 12:38 , 998. szám

Badalóban az idén is hagyományosan gyülekezeti közösségben emlékeztek meg az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról.

A helyi református templomban Sápi Zsolt lelkipásztor Lukács evangéliuma 16. fejezetének a 19. verséből vett igeszakaszból, a gazdag ember és Lázár történetének magyarázatával hirdette Isten igéjét.

Ezt követően Jakab Lajos családorvos, a KMKSZ Badalói Alapszervezetének elnöke, a gyülekezet presbitere köszöntötte az egybegyűlteket, majd a gyülekezet fennállva énekelte el nemzeti imánkat, a Himnuszt.

,,Március 15-e minden magyar szívében lángra lobbantja a hazaszeretet tüzét. Történelmünk ékesen bizonyítja, hogy a magyar nép nem tűri a rabságot, és mindennél jobban szereti a szabadságot” – kezdte beszédét, majd felolvasta Orbán Viktor levelét a külhoni magyarokhoz, amelyben az 1848–49-es forradalom és szabadságharc örökségén túl Magyarország miniszterelnöke Trianon 100. évfordulójáról is megemlékezett.

A KMKSZ helyi első embere szomorúan konstatálta a tényt, miszerint a kárpátaljai magyarságot az idei ünnepen is kellemetlen meglepetés érte... „Míg a helyi magyarság tavaly Petro Porosenko miatt volt kénytelen átütemezni központi megemlékezését, aki éppen március 15-én és éppen az ungvári Petőfi téren tartotta meg elnökválasztási kampányrendezvényét, addig idén, a sajnálatos járvány mellett, az azóta őt váltó Volodimir Zelenszkij is villantott számunkra. Ukrajna első embere a napokban aláírta a közoktatásról szóló, Magyarország és a kárpátaljai magyarság által is kifogásolt törvényt, amely lényegében ellehetetleníti a kisebbségi oktatást… Ezért kell nekünk a jövőben is összefogni, Istenben bízva, hitünket megtartva kiállni magyarságunkért és igazunkért.”

Petőfi Sándor Nemzeti dal című versét Ferenci Attila, a beregszászi magyar színház színművésze, a gyülekezet presbitere adta elő.

Nemzeti ünnepünk fontosságát emelte ki többi ünnepünk mellett beszédében Vass Ottó, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének alelnöke, a Beregszászi Járási Tanács KMKSZ-frakciójának vezetője, aki beszélt arról, hogy a 172 évvel ezelőtt megfogalmazott követeléseknek ma is van jogalapjuk. Mint mondta, 1848-ban az egész magyar nemzet, ma pedig a kárpátaljai magyarság folytat harcot nyelvének használatáért, oktatásának fennmaradásáért, jogainak gyakorlásáért. Ebben a nemes harcban azonban nem vagyunk egyedül, számíthatunk az anyaország nemzeti kormányára, amely minden tőle telhető módon támogatja ezeket a törekvéseket.

Szalai Imre, Badaló polgármestere arról beszélt, hogy a magyar nép azért is szereti különösen ezt az ünnepet, mert együtt jár vele az a reménység, amely arra biztat bennünket, hogy a megannyi nehézség ellenére lesz még magyar értékeket felvállaló, magát itthon érző ifjúságunk.

Az ünnepi megemlékezés a Szózat eléneklésével ért véget, ami után a vendégek és a jelenlévők megkoszorúzták a templom külső falán lévő Petőfi Sándor-emléktáblát.

 (tamási)