Soron kívül tanácskozott a Beregszászi Járási Tanács

A megelőzésre kell fektetni a fő hangsúlyt!

2020. március 19., 18:59 , 999. szám

Furcsa és eddig soha nem tapasztalt óvintézkedések mellett zajlott le március 18-án, szerdán a Beregszászi Járási Tanács 25., soron kívüli ülése, melyet a koronavírus okozta járványügyi helyzet megfékezésének céljából hívott össze a járási adminisztráció vezetősége. A tanácsterem bejáratánál szájmaszkokat adtak a képviselőknek, akik kézfertőtlenítés után kezdhettek neki a munkának. Ezúttal a megszokott ülésrendtől is eltérhettek a résztvevők, így többen igyekeztek egymástól tisztes távolságban helyet foglalni a teremben.

Sin József tanácselnök tájékoztatása szerint a 34 fős képviselői testületből 26-an voltak jelen a fórumon, amelyen a Beregszászi járás egészségügyi és járványügyi szakemberei, illetve a Nemzeti Polícia helyi képviselője számoltak be azokról a járványügyi intézkedésekről, amelyekkel megpróbálják megfékezni az Európa-szerte rohamosan terjedő kórt.

A helyi operatív törzsből elsőként Ihor Car, az utóbbi években megszüntetett Beregszászi Járási Köjál korábbi főorvosa, a Kárpátaljai Megyei Központi Laboratóriumi Szolgálat Beregszászi Részlegének vezetője kapott szót, aki arra figyelmeztetett, hogy meglátása szerint alig néhány napunk van arra, hogy érdemben felkészüljünk a járvány várható megjelenésére. Mint mondta, az utóbbi egy-két hét folyamán több ezer külföldi munkavállaló tért haza, és elsősorban ők jelenthetik a potenciális veszélyt a vírus terjedését illetően.

Éppen ezért óriási feladat és felelősség hárul az alapellátásban dolgozó családorvosokra és egészségügyi dolgozókra, akiknek az egyes települések polgármesterei, képviselői is segíthetnek azon személyek felkutatásában, akik a közelmúltban érkeztek haza külföldről, illetve abban, hogy rávegyék őket: a maguk és a szűkebb környezetük biztonsága érdekében az elkövetkezendő két-három hétben tartózkodjanak otthonukban, kerüljék a közösséget. Emellett ezekkel az emberekkel telefonos kapcsolatot kell tartani, és ha valakinek közülük a koronavírusra jellemző tünetei – magas láz, száraz köhögés, általános gyengeség stb. – vannak, akkor otthonukban kell őket megvizsgálni, és dönteni a további kezelést illetően.

A szakember elmondta, már előkészítették a Beregszászi Egészségügyi Koledzs negyedéves hallgatóinak névsorát, illetve az Ungvári Nemzeti Egyetem Orvosi Karán tanuló végzősök listáját, akiket – szükség esetén – ugyancsak be lehet majd vonni ebbe a munkába.

,,Március 19-től a Beregszászi járásban csak a gyógyszertárak, drogériák, üzemanyag-tankolók és élelmiszerüzletek folytathatnak kereskedelmi tevékenységet, és mindazokra, akik megszegik ezt a rendeletet, súlyos büntetés vár” – mondta el felszólalásában Sztefan Kantor, a Beregszászi Járási Rendvédelmi Osztály helyettes vezetője. Beszélt arról is, hogy mindenkinek öntudatosan kell viselkednie ebben a helyzetben, ami például azt jelenti, hogy az egyes helyiségekben csak 2-3 ember egyidejű tartózkodását javasolják.

Ivan Males, a Linner Bertalan nevét viselő beregszászi járási kórház főorvosa az általa vezetett intézmény felkészültségéről tartott beszámolót. Mint elmondta, az infektológiai osztályon 25 ágy áll rendelkezésre a betegek kezelésére, de szükség esetén ezt a mennyiséget akár meg is duplázhatják. Ugyan a kórház 9 lélegeztetőgéppel rendelkezik, de ezek közül csak három felel meg minden követelménynek. Sürgősen szükségük lenne még speciális védőruhákra, szájmaszkokra (respirátor) és fertőtlenítőszerekre is, amelyeket abból a mintegy 1 millió hrivnyából kívánnak beszerezni, amelyet a Beregszászi Járási Tanács és Adminisztráció sürgősségi jelleggel kiutalt a védekezési célokra.

A főorvos beszélt arról is, hogy az utóbbi napokban bevezetett korlátozások miatt a környező falvakból és más járásokból ingázó kórházi alkalmazottak nem mindig tudnak időben eljutni munkahelyükre, mivel több buszjárat is megszűnt, ezért segítséget kért ennek a problémának a megoldására is. Aggasztónak nevezte azt a tényt is, hogy a kórházakat is érintő egészségügyi reform folyamatában csupán március 31-ig biztosított számukra a finanszírozás, az intézmény további működését illetően több a kérdőjel, mint a megoldottnak látszó dolog.

Ruszlana Hegyes, a Beregszászi Járási Alapellátási Központ főorvosa tájékoztatójában arról beszélt, hogy a város és a járás családorvosi rendelői megfelelőképpen ellátottak fertőtlenítő- és mosószerekkel, nincs hiány gumikesztyűkben és szájmaszkokban sem. Ő is problémának nevezte viszont az egészségügyi dolgozók számára szükséges védőruhák hiányát, melyeket mindenképpen biztosítani kell a számukra az esetleges járványügyi gócpontokban végzendő munkájuk során.

Mint elmondta, március 18-i adat szerint 87 olyan személyről van tudomásuk, akik az elmúlt napokban tértek haza külföldről, de valójában ennek a számnak a többszöröse lehet a valós szám­adat, amelyet a következő napokban történő monitoringozás segítségével a családorvosok napi rendszerességgel jeleznek majd az alapellátási központnak.

Szó volt arról is, hogy a határátkelőktől kapott listákból szűrhetik majd ki azokat a személyeket, akik a napokban tértek haza külföldről.

Jakab Lajos