A karantén nem szünidő! – távoktatás a Rákóczi-főiskolán

2020. március 24., 20:56

Mint ismeretes, Ukrajnában március 11-én döntés született a COVID-19 koronavírusos megbetegedések terjedésének megfékezése érdekében az egész országra kiterjedő karantén bevezetéséről, amely természetesen az oktatási intézményeket is érinti. A különböző tanintézmények ideiglenesen a távoktatásra tértek át. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) helyzetéről Rácz Béla rektorhelyettes adott interjút.

Az intézményben eddig nem volt példa ilyen helyzetre, ezért ez kihívást jelent mind a tanároknak, mind a hallgatóknak – fogalmazott a rektorhelyettes, aki kiemelte: közvetlenül az állapot bevezetése után a főiskola vezetősége azonnal reagált, s írásban rögzítette, hogy az adott időszakra átáll távoktatásos rendszerre. Az erről szóló rendelet elérhető az intézmény honlapján is.

„A különböző tanszékek és részlegek szóban és írásban is megkapták az instrukciókat, amelyek alapján meg lehet ezeket az új megoldásokat valósítani, viszont azóta is folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a kollégákkal. Minden héten felmérjük azt, hogy mennyire működik a távoktatás, meghallgatjuk a felmerülő problémákat, de mindezidáig úgy néz ki, hogy mindenkinek sikerült bevezetni a folyamatot, s mindenki dolgozik tovább” – mondta Rácz Béla.

„Ami a technikai hátteret illeti, manapság nehéz elképzelni, hogy esetleg valakinek nincs otthon számítógépe vagy okostelefonja, amin keresztül tudjuk tartani a kapcsolatot, és működhet az online távoktatás, sokkal inkább az jelent problémát, hogy vannak bizonyos specifikus tantárgyak, vagy egyes tantárgyaknak olyan moduljai, amelyeket távoktatással nem lehet megvalósítani” – húzta alá, majd hozzátette: ahogyan azt az illetékes minisztérium is megkövetelte, a karantén lejárta után az ilyen, elsősorban gyakorlati tárgyak pótolva lesznek.

CsA/TV21 Ungvár