Szili Katalin: Emlékeznünk kell a harminc éve Marosvásárhelyen történtekre

2020. március 25., 11:28 , 999. szám

Az emlékezés fontosságát hangsúlyozta a harminc éve az erdélyi Marosvásárhelyen történt – fekete márciusként elhíresült – magyarellenes események kapcsán Szili Katalin nemzetpolitikáért felelős miniszterelnöki megbízott az MTI-hez múlt pénteken eljuttatott közleményében.

Harminc éve, 1990. március 19-én és 20-án Marosvásárhelyen véres összecsapások zajlottak le románok és magyarok között, a zavargásoknak több halottjuk és több száz sérültjük volt.

Szili Katalin az új koronavírus okozta helyzetre is utalva azt hangsúlyozta: „Ha nem is együtt, de egyénenként otthonainkban mégis szükséges visszatekintenünk a három évtizeddel ezelőtti márciusi történésekre.”

Úgy folytatta: „Fejet kell hajtanunk mindazok előtt, akik életüket, egészségüket adták, és küzdöttek azokban a napokban a magyarok elleni provokációval szemben.”

Szili Katalin felhívta a figyelmet arra is, hogy azóta felnőtt egy újabb generáció, „akiknek ismerniük és tudniuk kell, hogy az európai alapelvek betartása csak akkor lehet teljes, ha a szülőföldjükön kisebbségben élő közösségek számára az identitás kiteljesítése, megélése és az önigazgatás lehetősége biztosított.”

A nemzeti önazonosság megőrzésének alapja az anyanyelvi oktatás és az ehhez szükséges intézmények fenntartása, az autonómia különböző formáinak a nemzetközi szabályok és modellek szerinti megvalósítása – szögezte le a politikus.

Szili Katalin a szülőföldön való boldogulás, gyarapodás feltételének a békés párbeszédet nevezte, amelynek kialakítása – mint fogalmazott – „továbbra is közös feladatunk”.

(MTI/Kárpátalja)