Táncolj és muzsikálj otthonról

2020. március 27., 12:37 , 1000. szám

Napok óta terjed a közösségi média felületén a Legényesezz otthon! elnevezésű kihívás, melyet a Magyar Nemzeti Táncegyüttes hívott életre a koronavírus miatt meghirdetett karantén idején. A néptáncosokat megmozgató kihívás olyan népszerűvé vált, hogy nemcsak a Kárpát-medencében élő magyarok csatlakoztak, hanem Japánból, Kínából, Dél- és Észak-Amerikából is többen bekapcsolódtak az internetes mozgalomba.

Az egy hete útjára indított kihívás első videóját Sánta Gergely, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosa töltötte fel közösségi oldalára, arra buzdítván mindenkit, hogy maradjon otthon, és táncoljon legényest. A kezdeményezéshez néhány nap alatt – több európai ország mellett – a világ számos pontjáról csatlakoztak, többek között Paraguayból, Brazíliából, Kanadából, Amerikából, Japánból és Kínából. A kihívásban mindenkinek három másik személyt kell megneveznie, aki folytatja a kört.

A táncosok mozgalmán felbuzdulva a népzenészek is útjára indították a Maradj otthon, és muzsikálj legényest! kihívásukat. A kárpátaljai származású, ismert és elismert prímás, Pál István Szalonna alighogy eleget tett a Legényesezz otthon! kihívásnak, pár perc múlva már hegedűvel a kezében muzsikálta el a legényest. A kihívásokhoz több kárpátaljai néptáncos és népzenész is csatlakozott, többek között a Sodró együttes, a BorzsaVári népi zenekar, a Csipkés együttes, a Cifra Műhely Egyesület muzsikusai, valamint a Kárpátalja Néptáncegyüttes táncosainak is láthatók feltöltött videói a közösségi oldalon.

Pál Eszter, a Magyar Állami Népi Együttes szólistája pedig, hogy a népi énekesek se unatkozzanak, útjára indította a Maradj otthon, és énekelj! kihívást. Közben több új néptáncos kihívás is előkerült. Mivel a néptáncos lányok sem akartak kimaradni, így elindult a Maradj otthon, és karikázz! Majd a családok is összefogtak, volt, aki arra buzdította a néptáncosokat, hogy családtagjaival táncoljon egy-egy számára kedves „tájegységet”, valamint jött az Apa és lánya, az Anya és fia kihívás, illetve számtalan más formáció. A napok óta tartó, népművészetet is népszerűsítő kihívásmozgalom keretében egyben arra kérnek mindenkit, hogy a járvány ideje alatt mindenképpen maradjanak otthon!

Váradi Enikő