Oktatás a járvány fogságában

2020. április 9., 18:09 , 1001. szám

A hatóságok igyekeznek úrrá lenni a koronavírus-járvány miatt az oktatási rendszeren eluralkodott káoszon – váltakozó sikerrel.

A legfrissebb szenzáció, hogy hétfőn délelőtt útjára indították az Összukrajnai Online Iskola elnevezésű kezdeményezést az 5–11. osztályos tanulók számára. A projekt keretében országos ukrán tv-csatornák sugároznak tanórákat az iskolásoknak.

Minden évfolyam számára kijelöltek egy-egy tv-csatornát, amely hétköznapokon tanórákat sugároz azoknak a gyerekeknek, akik különféle okok miatt nem tudják online követni az előadásokat. A videoórák ugyanis az Oktatási és Tudományos Minisztérium YouTube-csatornáján is megtekinthetők. Itt a videók alatti szöveges részben a tanárok házi feladatot is adnak a tananyag jobb elsajátítása és begyakorlása végett.

A foglalkozások kezdete kijevi idő szerint 10.00 óra. Minden osztály foglalkozásai speciális tanterv szerint zajlanak.

Amint az az utóbbi hetek fejleményei alapján várható is volt, a tévés órákra nem annyira a gyerekek, mint inkább a szüleik reagáltak – no és a távoktatással otthon küzdő pedagógusok. A vélemények enyhén szólva megoszlottak. Egyetértés legfeljebb abban mutatkozott a műsorokat kommentálók között, hogy a televízió nem pótolhatja az „élő” tanórákat.

Közben a „kézi vezérléshez” szoktatott iskolák és szülők egyre több kérdéssel „zaklatják” az oktatási tárcát. Bár még csak áprilist írunk, sokakat máris foglalkoztat a tanévzárás kérdése. Ezzel kapcsolatban Ljubomira Mandzij megbízott oktatási és tudományos miniszter az Ukrajinszka Pravdának adott minapi interjújában megerősítette: bár a tanév Ukrajnában július 1-jéig tarthat, ez nem jelenti azt, hogy júniusban minden iskolásnak tanulnia kell. Közölte, az iskoláknak jogukban áll önállóan dönteni a nyári szünidő kezdetéről. Ugyanakkor mindjárt hozzátette: a karantén megszüntetése után a tanároknak időt kell biztosítani rá, hogy felmérhessék, miként sajátították el a diákok a tananyagot a távoktatás segítségével, s lehetőség szerint pótolni szükséges a feltárt tudásbeli hiányosságokat.

Egyébként a tárca honlapja szerint a minisztérium továbbra is a tanév lezárásának két lehetséges forgatókönyvével számol a járványhelyzet alakulásától függően.

Az első forgatókönyv esetén, tehát ha a karantén június első hetéig véget ér, a 11. osztályosok, azaz a végzősök kivételével június végéig minden iskolás számára befejeződik a tanév. A tanulók számára a karantén lezárulásától június végéig úgynevezett „korrekciós képzést” szerveznek tanáraik a távoktatás során elsajátított ismeretek hiányosságainak kiküszöbölésére, illetve az önállóan elsajátítandó anyagrészek kijelölésére. A külső független értékelés (ZNO) a végzősök számára várhatón június utolsó hetében indul, s előreláthatóan július közepéig tart. A vizsgatesztek eredményeit július végéig hozzák nyilvánosságra. A felsőoktatási felvételi folyamata augusztus elején indul.

A második forgatókönyv esetén a 11. osztályosok kivételével már május végén véget érne a gyerekek számára az iskolai tanítás, pontosabban a karantén idején azt helyettesítő távoktatás. Ebben az esetben a 2020–2021-es tanév első hónapja a tanulók felzárkóztatásával telik majd. A pedagógusoknak ekkor kellene felmérniük a diákok tudásszintjét, majd pótolni a távoktatás hiányosságait. Ebből következően a 2020–2021-es tanév június végéig tartana.

A felsőoktatási felvételi kampány a második forgatókönyv szerint október közepéig tart majd, a felsőoktatási intézmények első évfolyamos hallgatói számára pedig november elején kezdődik meg a tanítás. A többi évfolyam számára szeptember 1-jével indulna az őszi szemeszter.

A járványhelyzet miatt mindkét forgatókönyv esetén elmarad a 4. és 9. osztályosok állami összesítő minősítése.

A ZNO-ra készülők számára április 15-től online elérhetővé válnak a próbatesztek. A tényleges próbatesztek megírásának időpontjáról a későbbiekben, a járványhelyzet függvényében döntenek.

Ugyancsak sokakat foglalkoztató kérdés, mi lesz az elsősök iskolába íratásával? Az Oktatási és Tudományos Minisztérium weboldalán megjelent tájékoztatásból kitűnik, hogy az iskolák online fogadhatják a szükséges okmányokat, vagy a karanténtól függően későbbi időpontra halaszthatják a benyújtásukat.

„A COVID-19 járvány megakadályozására elfogadott törvény lehetővé teszi az intézmények működési rendjének módosítását a karantén idejére – ez az oktatási intézményekre is vonatkozik. Vagyis a beíratáshoz szükséges dokumentumok leadása rugalmasan szervezhető, akár online is. Ez vonatkozik az első osztályba való felvételre is” – idézi Ljubomira Mandzij megbízott oktatási és kulturális minisztert a tárca weboldala.

A beíratáshoz szükséges dokumentumok rugalmas fogadásáról a karantén idején az általános középfokú oktatási intézmény alapítója dönthet. Az alapító többek között engedélyezheti a dokumentumok szkennelt alakban történő benyújtását is e-mailben elküldve, elektronikus aláírás nélkül. Az így beérkezett okmányokat a többi dokumentumtól elkülönítve kell nyilvántartásba venni a feladó és a címzett megjelölésével.

A beíratáshoz szükséges dokumentumok benyújtásának határidejéről az önkormányzatok és a helyhatósági szervek döntenek. A minisztérium azonban azt javasolja, hogy halasszák ezt a munkát a karantén utáni időkre.

(hk)