Náci köszöntésre lendítette karját a volt SS-katona

2020. április 22., 08:29 , 1003. szám

Az Ivano-Frankivszk megyei Kalusban díjátadó ünnepségre került sor Vaszil Nakonecsnij, a 14. náci Waffen SS hadosztály veteránjának tiszteletére. A 95 éves nácinak a hadosztály lovagkeresztjét adták át – jelentette a mukachevo.net

Az ünnepségről készült felvételt Eduard Dolinszkij, az Ukrán Zsidó Bizottság elnöke tette közzé Facebook- és Twitter-oldalán. Dolinszkij felhívja követői figyelmét, hogy Nakonecsnij a kitüntetés átvételének pillanatában reflexszerűen náci üdvözlésre lendítette a karját.

Nakonecsnij 1941 és 1944 között harcolt az időnként galizien N.1 vagy éppen ukrainische Nr.1 néven emlegetett, főként ukrajnaiakból toborzott náci alakulatban. 2018. május 24-én a Kalusi Városi Tanács úgy határozott, hogy a Kalus tiszteletbeli polgára címet adományozza a veteránnak – írja a mukachevo.net.

Az összeállításból kiderül, a náci múlt továbbra is rendkívül népszerű Nyugat-Ukrajnában. Egy hónappal ezelőtt például Ljubomira Mandzij a nemrég kinevezett megbízott oktatási és kulturális miniszter körül kerekedett botrány. A közösségi médiában került nyilvánosságra a tény, hogy két évvel korábban, amikor Mandzij még a Lemberg (Lviv) Megyei Állami Adminisztráció oktatási főosztályát vezette, a megyei hivatal társszervezője lett a Galizien hadosztály megalakulásának 75. évfordulója tiszteletére iskolások számára meghirdetett rajzpályázatnak.

A napokban pedig kiállítás nyílt a lembergi főpostán az SS Galiziennek szentelt levelezőlapokból és bélyegekből.

P. S. Talán csak ideiglenes üzemzavar okozta, de kedden már nem találtuk a mukachevo.net weboldalán a hírt. Mindenesetre Dolinszkij Twitter-oldalán még elérhető volt a kitüntetés pillanatait megörökítő videofelvétel.

(mukachevo.net/Kárpátalja)