Határok: lassan lebomló korlátok

2020. május 27., 15:12 , 1008. szám

Egymás után oldják fel a Covid–19 miatt elrendelt korlátozó intézkedéseket Európában, fokozatosan átjárhatóvá válnak a határok is.

A kormány a Külügyminisztérium javaslatára megkezdte a légi közlekedés megnyitásának előkészítését Ukrajna és más országok között – értesült külügyi forrásától a Jevropejszka Pravda. Ezek szerint Ukrajna nem szándékozik más országok megkeresésére várni, hanem maga kezd tárgyalásokat a koronavírus miatt leállított menetrend szerinti légi közlekedés újraindításáról, többek között az EU tagországaival is. A tájékoztatásból következően azokkal az országokkal indulhat újra a légi közlekedés, amelyekben szintén helyreáll a forgalom (aminek a közeljövőben minden országban meg kell történnie), illetve azokkal, amelyek engedélyezik az ukrán polgárok beutazását, vagy nem érintettek súlyosan a járvány által maguk is.

A karantén előtt ukrajnai járatokat működtető légitársaságok, köztük a Wizz Air, a МАU, a Czech Airlines, a Lufthansa, a Ryanair, a Swiss már májusban megkezdték a jegyértékesítést, az Ukrán Monopóliumellenes Bizottság azonban felszólította a társaságokat, hogy ne értékesítsenek jegyeket mindaddig, amíg véget nem ér a karantén. Ez a jelenlegi helyzet szerint június közepét jelenti. Közben május 20-án bejelentették, hogy Ukrajna és Grúzia máris megállapodott a légi közlekedés helyreállításáról 2020. július 1-jétől.

Mint ismert, június 15-ig van érvényben az ukrán és más nem uniós országok polgárainak a schengeni övezetbe való beutazására vonatkozó tilalom (azok kivételével, akik az adott országokban dolgoznak vagy élnek). E szabály alól azonban máris vannak kivételek. A legfrissebb, hogy a szerb és a magyar állampolgárok hétfőtől szabadon átjárhatnak a két ország közötti határon, s nem kell karanténba vonulniuk. Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a Tanjug tudósítása szerint leszögezte, Magyarország Kormánya azután döntött így, miután a szerb kormány múlt pénteken úgy határozott, hogy a szerb és a külföldi állampolgárok minden megkötés nélkül, negatív koronavírusteszt és karanténintézkedések nélkül beléphetnek Szerbiába. A nyitás lehetőséget biztosít arra, hogy a határ két oldalán élő családok és közösségek újra találkozhassanak egymással, valamint hozzájárul ahhoz, hogy a gazdasági kapcsolatok is új lendületet kaphassanak – közölte Szijjártó Péter az MTI híre szerint.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával egyeztetve még április 14-én felvetette, hogy a jelenleg egyetlen – kizárólag a teherforgalom számára nyitva álló – határátkelőhelyen, Záhonynál tegyék lehetővé a határ mentén élők ingázását. Miután a magyar külügyek irányítójának felvetésére nem érkezett válasz, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke levélben fordult Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterhez és Szijjártó Péterhez a két ország közötti kishatárforgalom helyreállítását sürgetve, azonban a kívánt eredmény még várat magára. Vagyis ukrán–magyar viszonylatban egyelőre marad a kéthetes házi vagy hatósági karanténhoz kötött beutazás a két ország polgárai számára (az tranzitforgalom kivételével).

Minap Arszen Avakov ukrán belügyminiszter a kormány hivatalos weboldala, az Urjadovij Portal szerint úgy vélte, Ukrajna körülbelül július közepére nyithatja meg teljesen határait szomszédaival. Közölte, döntöttek több határátkelő megnyitásáról a Lengyelországgal, Magyarországgal, Szlovákiával, Romániával és Moldovával közös határon, részleteket azonban nem árult el ezzel kapcsolatban.

„Kétoldalú kapcsolatban állunk partnereinkkel, figyeljük, milyen szabályok vannak náluk érvényben, s lépésről lépésre nyitjuk meg az átkelőhelyeket. De jelenleg csak az utazhat Romániába vagy Lengyelországba, aki rendelkezik ezen országok útlevelével, vagy letelepedési engedélye van. Arra számítunk, hogy ez a rendszer körülbelül július közepén megváltozik, s teljes egészében helyreállhat a forgalom” – jelezte Avakov.

(hk)