Együttműködési megállapodást kötött Kárpátalja kormányzója és az Ökumenikus Segélyszervezet vezetője

2020. május 27., 10:01 , 1008. szám

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, Olekszij Petrov, a Kárpátalja Megyei Állami Közigazgatási Hivatal új elnöke és Gerevich János, a Segélyszervezet ukrajnai képviseletének vezetője együttműködési megállapodást írt alá május 21-én, Ungváron – adta hírül a segélyszervezet.

A dokumentum aláírását megelőző megbeszélésen részt vett Petruska István, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnöke is, ahol a felek az Ökumenikus Segélyszervezet elmúlt évtizedekben végzett ukrajnai humanitárius segítségnyújtásáról és a két ország járványhelyzetben kiemelkedő együttműködéséről tanácskoztak. Kárpátalja kormányzója dicsérte a magyar szervezet munkáját, különös tekintettel a jelenlegi Covid–19-járványhelyzetben, szoros kormányzati együttműködésben megvalósított segélyprogramokra. Megerősítették azt a törekvést, hogy a humanitárius akciók mellett a járványkezelés magyarországi tapasztalatainak átadása is fontos segítséget jelenthet a következő időszakban Kárpátalja számára.

Hangsúlyozták, hogy az együttműködési memorandum új szakaszt nyithat a segélyszervezet Kárpátalján végzett munkájában, miután a segítő tevékenység minden korábbinál szorosabb és gördülékenyebb együttműködésben valósulhat meg. A megállapodás szerint az együttműködés több területre is kiterjed: a lakosság életkörülményeinek javítása, szociális és egészségügyi védelme; a humanitárius és társadalmi területek fejlesztését segítő projektek végrehajtása; és a rászoruló családok, a fogyatékkal élők és az egyedülálló idős emberek kiemelt támogatása.

A memorandum kiemelten említi a koronavírus elleni küzdelemben való együttműködést, melyben az Ökumenikus Segélyszervezet a március óta eltelt időszakban Kárpátalján is jelentős szerepet vállalt: fertőtlenítőszereket, maszkokat, kesztyűket és immunerősítő szereket adományozott egészségügyi és szociális intézményeknek, valamint magánszemélyeknek, továbbá több ezer élelmiszer- és higiénés csomaggal segítette a lakosságot. A segélyszervezet juttatta el a magyar kormány nagy értékű Covid–19 elleni védőeszköz-támogatását is, melyből határon túli kórházak, gyermekkórházak, infektológiai gyógyintézet, kardiológiai intézet, mentőszolgálat, idősotthon, valamint családorvosok részesültek.

A következő időszakban további 5000 időskorú, nagycsaládos, hátrányos helyzetű család, gyermekét egyedül nevelő szülő, fogyatékkal élő, illetve egészségügyi dolgozó részesül élelmiszer- és higiénés adományban. A Segélyszervezet tervezi a járványhelyzettel kapcsolatos humanitárius segítségnyújtásának kiszélesítését Kárpátalján, valamint segítségnyújtás biztosítását Herszon és Zaporizzsja megyékben is.

(Ökumenikus Segélyszervezet)