2011. június 24.

2011. június 24., 10:00 , 545. szám

Békességet a békétlennek

"Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket. Vegyétek föl magatokra az én igámat, és tanuljátok meg tőlem, hogy én szelid és alázatos szívű vagyok: és nyugalmat találtok a ti lelkeiteknek." Mt.11,28-29

"Nincs békessége a bűnösnek..." - mondja a Szentírás. Nagy baj van, mert a mai világban sokminden van, de a vágyott békesség nincs meg. Csalódik, aki a hatalomban vagy pénzben keresi. A békétlenség olyan, mint egy indikátor. Akkor vész el, ha nem az Isten törvénye szerint cselekszel.

Jézus Krisztus ajánlja a megoldás lehetőségét, orvossága és meghívása még ma is érvényes.

Kinek szól a meghívás? Minden "megterheltnek", bármi is az oka a bánatodnak. Lehet, hogy saját tökéletesességedben kerested a békességet, vagy a ma divatos keleti vallásokban. Lehet, hogy a lelkiismereted terhe alatt élsz vagy a halál és betegség féleleme sújt le. Vagy esetleg a megélhetés és minden más teher és gond gyötör. De lehet, hogy irigység és becstelenség mérgezi az életedet. Esetleg szegény és nincstelen, magányos vagy? Neked szól ez a meghívás!

Mit ígér Jézus Krisztus? A békességet, megnyugvást lelkednek és lelkiismeretednek. Ezt megbocsátása és kegyelme adja. Ezt nem lehet pénzen megvenni. Ha megtanulod Jézus Krisztus szeretetét és azt gyakorlod, akkor lesz békességed.

Mit kell tenned, hogy a békesség a tied legyen? Jönnöd! Nem elég a vágy, az elhatározás. Tenni kell! Isten minden parancsának betöltése egy szó: "Szeretet"! "Tanuljátok meg, hogy én alázatos és szelíd vagyok" - mondja Jézus. De valamiből élnem kell, mondja a mai ember. Ha nem vagyok egoista, önimádó, akkor vesztek. De egyszer meg is kell halnod. Nem viszel magaddal semmit, csak a bűneid, ha nem nyersz bocsánatot. Nem ad nyugalmat a magas kerítés, a biztonsági zár, egy testőr. A lélek nyugalma csak Isten bocsánatában van.Ez a nyugalom az oroszlánok vermében is megmarad.

Héder János
ungvári református lelkész