Nagyszőlősi grafikusművészek kiállításának megnyitója

2020. június 12., 19:41 , 1011. szám

Hat nagyszőlősi grafikusművész munkáit állították ki Magyarország Beregszászi Konzulátusának kiállítótermében, a Munkácsy Mihály Galériában. A kiállítás szűk körű megnyitójára június 11-én került sor.

A koronavírus-járvány teljes egészében megváltoztatta az életünket. Igaz, a karantén fokozatos feloldásával egyre több lehetőségünk van kihasználni a nyári jó időt, és különböző programok is színesíthetik a mindennapjainkat. Ezt jelzi a beregszászi külképviselet Munkácsy Mihály kiállítótermében megszervezett tárlat is, ahol nagyszőlősi grafikusművészek szemet gyönyörködtető alkotásait csodálhatjuk meg.

A megnyitón megjelent vendégeket Beke Mihály András első beosztott konzul köszöntötte.

A megnyitó ugyan kamara jellegű, szűk körű volt, viszont a kiállítás egyaránt látogatható lesz magánszemélyek és csoportok számára előzetes egyeztetést követően, valamint online is megtekinthető lesz – mondta Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul. Hangsúlyozta, hogy a mostani kiállítás kiemelkedik a konzulátuson eddig megnyitott tárlatok közül, hiszen ez alkalommal egyéni technikákkal dolgozó grafikusművészek munkáit mutatják be. Technikájuk, szemléletmódjuk nagyban eltér a Kárpátalján hagyományos irányzatoktól.

A megnyitón jelen volt Tóth Márta, a nagyszőlősi galéria kurátora, akinek a tevékenysége nélkül nem jöhetett volna létre a kiállítás. Köszönetét fejezte ki a konzulátus munkatársainak, hogy a kiállításnak hála jobban megismerhetjük művészeink munkásságát, emellett az esemény felpezsdíti Kárpátalja művészeti életét. Ezt követően a kiállító hat grafikusművész munkáinak bemutatása mellett megismerhettük az alkotók technikáját, szemléletmódját.

A kiállításon Havrilo Marianna designer-grafikus, a Nagyszőlősi Bartók Béla Művészeti Iskola rajztanára, Tegze Margarita, a nagyszőlősi rajzképzés megalapítója, Marinics Sándor nyugalmazott nagyszőlősi pedagógus, de még aktív képzőművész, Kosztya Valentina, fancsikai festő és grafikus, Aljona Sztaszjuk, a Felsősáradi (Sirokei) Művészeti Iskola igazgatója és Dobos-Broda Diana, a Nagyszőlősi Bartók Béla Művészeti Iskola oktatójának alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők.

A művészek közül Marinics Sándor és Havrilo Marianna mondott köszönetet a konzulátusnak, hogy létrejöhetett a kiállítás, amely egy nagyszerű lehetőség a művészek és alkotásaik megismerésére.

A megnyitót Szarvadi Beáta, a Nagyszőlősi Bartók Béla Művészeti Iskola pedagógusának kellemes hangulatú hegedűjátéka tette még színesebbé.

K. K.