A német állampolgárság megszerzéséről

2020. június 20., 10:59 , 1011. szám

„Németországban születtem, van német keresztlevelem. Ugyanakkor kaptam ukrán születési bizonyítványt is, amelyben meg az áll, hogy Kárpátalján születtem. Jogosult vagyok a német állampolgárság megadását kérni?”

– Németország azon országok egyike, amelyek nem adnak automatikusan állampolgárságot a területükön született gyermekeknek. Vagyis Németországban, számos országtól eltérően, az állampolgárság megszerzése tekintetében a vérség elve érvényesül, nem pedig a terület elve.

Esetünkben tehát minden attól függ, hogy a szülei (vagy legalább az egyikük) német származásúak-e vagy német állampolgárok-e. Ha ugyanis a szülei nem „etnikai” németek, azaz nem német származásúak, és német állampolgársággal sem rendelkeznek, akkor ön csak az általános eljárás szerint válhat német állampolgárrá. A német állampolgárság megszerzése általános esetben szigorú követelményekhez kötött: így az igénylőnek több mint nyolc éven át Németországban kell élnie, követelmény, hogy folyékonyan beszélje a német nyelvet, és teljesítenie kell az „állampolgársági tesztet”. Részletes tájékoztatást e témában a www.kiew.diplo.de weboldalon talál.

Az általános eljárás alól csak azok képeznek kivételt, akiket zsidó vagy német nemzetiségűekként a második világháború idején megfosztottak német állampolgárságuktól; továbbá azok a gyermekek, akik Németországban születtek és legalább a szülők egyike német; illetve mindazok, akik legalább két évig éltek házasságban (illetve legalább három éven át Németország területén) egy német állampolgárral.

hk