Kamion- és mikrobusz-invázió Nevetlenfaluban

Interjú Oroszi József polgármesterrel

2020. június 30., 20:39 , 1013. szám

Évek óta keseríti a Nevetlenfaluban élők életét, hogy a határátkelésre várakozó kamionsor elfoglalja a település főutcáját. Az utóbbi időben rá kellett jönniük, hogy a kamionosok okozta összes nyűgnél is van rosszabb: ez a vendégmunkásokat Nyugat-Európába szállító mikrobuszok inváziója. A probléma ideiglenes és végleges megoldásának lehetőségeiről és a közigazgatási reformnak a térségben várható következményeiről kérdeztük Oroszi József polgármestert.

– A falu főutcáján várakozó kamion- és mikrobuszsorok megkeserítik Nevetlenfalu lakosságának mindennapjait. Polgármester úr, sikerült megoldani mostanra a helyzetet?

– Sikerült elérnünk, hogy most már csak a kamionok várakoznak a faluban. Ez is okoz problémát, de messzemenően kevesebbet, mint amikor itt álltak a mikrobuszok is.

– A csapi határátkelőn kialakult áldatlan állapotok miatt a Nyugat-Európába vendégmunkásokat szállító mikrobuszosok közül sokan a Nevetlenfalu–Halmi határátkelőhelyet választották. Erre, ugyan Románia érintésével, de gyorsabban jutottak el a célországba.

– Hirtelen nagyon sok mikrobuszos érkezett ide, hosszú sor alakult ki végig a falu főutcáján. A kisbuszokban leggyakrabban kilencen utaznak, és az utasok között sok a részeg. Ukrajna minden részéből jönnek – ahogy látom –, hetente fordulnak legalább egyet. Két hete már tarthatatlanná vált a helyzet, verekedéseket provokáltak, zaklatták a nőket, éjjel nem lehetett a hangoskodásuk miatt aludni, így lépnünk kellett, nem beszélve arról, hogy karantén van. Batár túlsó végén mi már korábban kiépítettünk egy ellenőrző posztot, ahol a határőrök megállították a kamionokat, és rendezett módon engedték tovább a határátkelőhöz. Nem volt egyszerű elérnünk, hogy a mikrobuszokat is kiszorítsák a faluból. Kezdetben a határőrség nem volt ebben partner. Múlt szombatra sikerült csak rendet csinálnunk, addig a szemtelenebb mikrobuszosok Feketeardó és Szőlősgyula felől megkerülték a határőrposztot, így kikerülve a sort. Most „talont” kapnak a posztnál, melyet a határ­átkelőnél ellenőriznek. Ráadásul csütörtöktől új parancsnoka van a helyi határőrségnek egy hölgy személyében, azóta jelentősen felgyorsult ott a munka, minden szervezettebbé vált.

Eddig a főutcánkon várakozó kamionok miatt bosszankodtunk, de most megtudtuk, hogy van ennél rosszabb is, azok pedig a mikrobuszok.

– A kamionok most is itt állnak a faluban, mi lenne minden lakos számára a megnyugtató megoldás?

– Régóta beszélünk már róla, hogy egy Batárt és Nevetlenfalut elkerülő út lenne a megoldás, vagy egy terminál kiépítése. Ha lenne egy, a falun kívüli elkerülő út, akkor ott a kamionok és a buszok is megállhatnának, mint Csapon, nem zavarnának senkinek. Képzeljék el, hogy szinte minden percben összetűzések voltak a falubeliekkel, és egymással is verekedtek. A múlt csütörtökön megszámoltuk, több mint négyszáz mikrobusz várakozott a határig, az közel négyezer ember, plusz a kamionosok. Nincs rajtuk maszk, semmilyen szabályt nem tartanak be, részegen mászkálnak a faluban, felmennek az udvarokra, ez az általuk okozott károk és bosszúság mellett jelentősen növeli a fertőzésveszélyt, különösen most, hogy nő a megbetegedések száma Ukrajnában.

– A megnövekedett forgalom anyagi előnyöket is hozott a falunak a kellemetlenségek mellett?

– A boltosoknak egyértelműen anyagi előnyt jelent, de a falu számára semmilyen pluszjövedelem nem jön be ebből, viszont nem győzünk utánuk takarítani. Most, hogy megszűnt a településen a sor, a határátkelő előtti egy-másfél kilométeres szakaszról három kisebb pótkocsi szemetet vittünk el. Nem tehettünk mást, be kellett vonnunk a költségek fedezésébe a vállalkozókat is.

Maga a határátkelő léte persze előnyös a falunk számára, sok vállalkozást éltet. A község területén létrejött benzintöltő állomások jövedéki adójának egy kisebb része 2016-tól a községi tanács számlájára folyik be. A szabályozás megváltoztatása miatt tavaly és az idén már sokkal kevesebb volt a bevételünk ebből a forrásból. Összességében persze sok fejlesztést tett lehetővé ez a számunkra.

– Melyek ezek a fejlesztések a Nevetlenfalui Községi Tanácshoz tartozó öt faluban?

– Visszavásároltuk a községháza épületének nagyobbik részét, mert csak a kisebb része volt a mienk. Magyar állami támogatásnak köszönhetően fel is tudtuk újítani – jelenleg a művészeti iskolánk és a kultúrházunk van az emeleten. Mind az öt faluban működik óvoda, igaz, kettő a járás fenntartásában van, mint az iskolával összevont oktatási-nevelési központ. A község fenntartásában lévő úgynevezett kommunális utak közül szinte mindet le tudtuk aszfaltozni. Aklihegyen még van olyan szakasz, amelyik nem aszfaltos, de ott korábban egyáltalán nem volt aszfaltozott út. Műfüves focipályát építettünk közösen a helyi tanács és az állam finanszírozásával.

Nagyon sok fejlesztést tett lehetővé számunkra Magyarország támogatása, például lecseréltük a középiskola elavult tetőszerkezetét, jelenleg is folyik az épület belső felújítása, hisz egy bázisiskolát szeretnénk itt kialakítani. Az orvosi rendelőnket Nevetlenfaluban ugyancsak teljesen felújítottuk. Batáron a görögkatolikus egyház közreműködésével, szintén anyaországi támogatásból, megújult az óvoda, és bővült is az épület. Folyamatban van a Batári Kultúrház épületének rekonstrukciója, csak a karanténhelyzet hátráltatja a munka folytatását. Aklihegyen kicseréltük az iskola tetőszerkezetét és nyílászáróit. Akliban idén kezdjük az óvoda felújítását.

– Hogyan érinti a Nevetlenfalui Községi Tanácshoz tartozó öt falut a közigazgatási reform? Ugyanis a tervek szerint a Tiszapéterfalva központú, nagy méretű kistérséghez fognak majd tartozni…

– Ez a változás senkinek nem tetszik a faluban, őszintén szólva nekem sem. A reform egy decentralizációnak nevezett centralizáció, ami szerintem nem megy ki jóra. Viszont így döntött a kormány és a parlament, mi nem tehetünk mást, végrehajtjuk. Pontosabban még nincs módosítva az alkotmány, de Kijevben láthatóan meg van hozzá az elszántság, sajnos, minden bizonnyal ez meg is valósul majd. Nekünk sokkal rosszabb lesz, de nem lesz jó a többi falunak sem. Semmi pozitívumot nem látok ebben a reformban, még csak pénzt sem spórolnak meg vele, ami talán az elsődleges szándékuk.

– Mostantól gazdagabb községházaként Nevetlenfalu és Péterfalva tartja majd el a szegényebb falvakat is…Ugyanakkor az a falu, ahol a kistérség központja lesz, minden bizonnyal jobban jár, mint a többi, csatlakozó község.

– Mi mindenképpen a rövidebbet húzzuk, hisz ez a reform a perifériára kerülő falvak elsorvadását fogja eredményezni. Viszont egy Nevetlenfalu központú kistérség nekünk sem lett volna jó. Számunkra a jelenlegi tervezet a kisebbik rossz. Sok minden fog függni a kistérség polgármesterétől és képviselő-testületétől.

Ha mégis megalakul a kistérségi önkormányzat, a nagyobb jogkörének köszönhetően el tudja majd érni, hogy kieszközölje egy Batárt és Nevetlenfalut elkerülő út megépítését vagy egy terminál kialakítását. Persze ehhez hajlandóság is kell majd a vezetők részéről. Ugyanis valamilyen megoldást előbb-utóbb találni kell a jelenlegi áldatlan állapotra.

Badó Zsolt