Boldogulás szülőföldön (9. rész)

2020. július 19., 15:17 , 1015. szám

Cikksorozatunk e heti részében egy olyan kárpátaljai magyar fiatal lányt mutatunk be, aki itthon bontakoztatja ki a Teremtő adta tehetségét. A 25 éves Debreceni Kamilla a szülőföldhöz való ragaszkodását is bátran vállalja, illetve munkája szeretetét és a Kárpátalján való boldogulást, megmaradást.

– Arra kérlek, mesélj kicsit magadról.

– Kiskunfélegyházán láttam meg a napvilágot, de tősgyökeres csapi leányzó vagyok. A Csapi 2. Számú Széchenyi István Középiskola befejezése után két dolog állt előttem: vagy média és kommunikáció szakra megyek Magyarországra, vagy az itthoni egyetemek egyikén kezdem el tanulmányaimat. Itthon maradtam, és a mai napig nem bánom. A két magyar felsőoktatási intézmény közül nem tudtam választani, így mindkettőn egyszerre kezdtem el tanulni. Nem sokkal ezután egy óriási lehetőség csöppent az ölembe: 3 hónapot tölthettem Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő gyakornokaként az Európai Parlamentben, ahol rengeteget tanultam az Unió működéséről, a képviselők munkájáról, emellett én is fejlődtem és „felnőttem”. Történelem szakosként hatalmas dolog volt élőben látni mindazt, amit addig az előadásokon hallhattam.

– Mi volt a legfőbb ok – felsorolhatsz többet is –, hogy itthon, Kárpátalján maradtál és helyezkedtél el?

– Az egyik ok, amiért itthon maradtam, az az, hogy egyszer elmentem innen. Két és fél évet töltöttem Angliában, viszont kiutazásom első napján tudtam, hogy haza fogok jönni. Én őszintén vallom azt, hogy ne kövezzük meg azokat, akik úgy gondolják, külföldre mennek néhány évre tapasztalatszerzés céljából. Ha kutakodunk a történelemben, akkor láthatjuk, hogy művészeink, tudósaink, felfedezőink a külföldön látottakat és tanultakat hazahozták, és itthon kamatoztatták. Szívből hiszem, hogy bármerre menjen egy fiatal, hiányolni fogja szeretett otthonát, Kárpátalját, és megtesz mindent hazatérése érdekében. Sajnos, nem sikerül ez mindenkinek, az okokat pedig mindenki ismeri.

– Milyen volt a kezdet kezdete?

– Miután tavaly hazaköltöztem, a TV21 Ungvár szerkesztő-riportere lettem. Nagyon izgultam, hogy megfeleljek minden elvárásnak. Nem akartam csalódást okozni a családomnak, ezért igyekeztem, és minél többet ki akartam hozni magamból. Rögtön a mély vízbe kerültem, s mikor már azt gondoltam, belerázódtam, akkor néhány hónap elteltével megkaptam az egészségügyi magazinműsort, ami újabb kihívás elé állított, hisz olyan műsort szerettek volna, amely informatív, dinamikus, és persze felkelti a nézők érdeklődését. Minden adás végén elmondom, hogy „a műsor Önökért van”, s ez így igaz, éppen ezért vagyok kíváncsi a véleményekre, tippekre és témaajánlatokra.

– Mik jellemzik leginkább a foglalkozásodat?

– A mi munkánk alapja a kommunikáció. Folyamatosan fejlődni kell, tudni kell megfelelő stílust választani, hisz minden megkérdezett személy más. Látni kell azt, hogy egy interjúalany milyen kedvében van. A KamillaTea készítése során megtanultam, hogy családias, közvetlen hangulatot kell tudni teremteni a forgatáson, így az interjúalany könnyedén el tud lazulni, ami sokkal természetesebbé varázsolja az egész beszélgetést.

– Hogyan lehetne itthon tartani a fiatalokat? Milyen új ötletekre volna szükség?

– Szerintem ebben a kérdésben nagy szerepet kellene vállalniuk az oktatási intézményeknek. Rengeteg fiatal fejezi be úgy a középiskolát, hogy nem tudja, merre tovább. Ha lehetőség van rá, iktassanak be szakmai napokat. Hívjanak olyan előadókat, akik elmesélik, hogyan tudtak itthon maradni, mik a tapasztalataik, milyen lépéseket tettek azért, hogy ne kényszerüljenek külföldre menekülni, hisz akárki akármit mond, ott sincs kolbászból a kerítés, sőt…

– Milyen módon lehet Kárpátalján sikeres egy fiatal? Mi a véleményed erről?

– Legyen célja. Ha van célja, azt tűzön-vízen vigye keresztül, és végül el is éri azt. Tudom, ezt így könnyű leírni, de már megannyi támogatás, pályázati lehetőség és program működik Kárpátalján, szinte minden szférát lefed. Ha megtanulnak fokozatosan haladni és nem a kapzsi vágyakat kergetik, akkor lassan, de biztosan sikeresek lehetnek itthon is.

– Hogyan látod: milyen változások kellenének az országban, hogy hatékonyabbá, inspirálóbbá váljon Kárpátalja, annak munkaerőpiaca a fiatalok számára?

– A változáshoz szükséges intézkedéseket országos szinten kell meghozni. Viszont Kárpátalja egyre élhetőbb, ezért némi segítséggel ugyan, de meg lehet találni a lehetőséget arra, hogy itthon boldoguljunk.

– Hogyan éled meg kárpátaljai magyar fiatalként az itthoni mindennapokat akár a munkádban, akár a munkádon kívüli életedben? Továbbá hogyan néz ki egy napod vagy heted? Mi a hobbid?

– Imádom a munkámat, szeretem azt, hogy kreativitást igényel, és mindig új ötletekkel kell előállni, emellett pedig új embereket ismerhetek meg. Mivel a KamillaTea egészségügyi magazin, ezért én is igyekszem úgy élni, hogy ehhez hű maradjak. Rendszeresen edzem, odafigyelek az étkezésemre, illetve aktív közösségi életet élek. Örökmozgó vagyok, mindig keresem az új lehetőségeket: most például életemben először voltam hegyi túrára. A Hazajárók csapatával megmásztuk az Asztag 1641 m magas csúcsát, ami csodálatos és egyben nagyon fárasztó élmény volt számomra.

– Mit ajánlanál a fiataloknak? Milyen megoldásokat eszközöljenek, milyen irányba mozduljanak el az itthon boldogulás reményében? Mit tegyenek és mit ne?

– Gyűjtsenek tapasztalatokat. A tanulás és az önfejlesztés elengedhetetlen a sikeres jövőhöz, viszont a legtöbbet mindig a gyakorlatból és a saját tapasztalatból nyerhetik. Bátran éljenek minden ilyen lehetőséggel, legyenek kitartóak, és soha ne adják fel céljaikat.

– Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

– Szeretném elsajátítani a tv-s szakma minden csínját-bínját. Ha adódik lehetőség, akkor esetleg magyarországi továbbképzésen is részt vennék, és szeretnék minél több embert megismerni Kárpátalján. Számtalan lenyűgöző történetet birtokló ember él itt, akik megérdemlik, hogy bemutassák őket – erre szolgál a TV21 Ungvár csapata.

Dankai Péter