Csendes koszorúzás a munkácsi várban a Rákóczi-szabadságharc tiszteletére

2020. július 19., 19:21

A munkácsi várban is koszorúzással tisztelegtek a Rákóczi-szabadságharc emlékének a 2006-ban felavatott Zrínyi Ilona és II. Rákóczi Ferenc szobránál. A műalkotás Matl Péter munkája.

A vírushelyzet miatt szűk körben megrendezésre kerülő eseményen tiszteletét tette Kuti László, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának első beosztott konzulja, dr. Erdei Péter beregszászi konzul, Gulácsy Géza, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke, valamint Korolyova Erzsébet, a KMKSZ Munkácsi Alapszervezetének elnöke.

„Nemzeti nagyjaink – köztük II. Rákóczi Ferenc is – olyan üzenetet hagytak ránk, melyek évszázadok elteltével is tanácsot adnak a hétköznapjainkban”  –  kezdte hetilapunknak adott interjúját Gulácsy Géza. Elmondása szerint bátraknak kell lennünk, hogy egyszerűbben átvészelhessük a nehézségeket, töretlenül hűnek kell maradnunk hazánk iránt, és mindenekfelett Istenbe kell vetni minden bizodalmunkat éppen úgy, ahogy II. Rákóczi Ferenc és édesanyja, Zrínyi Ilona is tette a megpróbáltatásokkal teli időkben, mert ha így indulunk a jövő felé, akkor mindenképpen reménnyel teli szívvel indulhatunk.

„A Rákóczi-szabadságharc idején ekkorra már túl voltak az első győztes ütközeten, de mégis az erőgyűjtés időszaka volt ez az 1700-as évek elején” – kezdte nyilatkozatát Kuti László ungvári konzul. „Mi természetesen idén is szívesen csatlakoztunk a KMKSZ kezdeményezéséhez, hisz tudjuk, hogy ahogyan akkor, úgy most is a remény és az összefogás mindennél fontosabb” – fogalmazott Kuti László.

Korolyova Erzsébet aláhúzta, hogy büszkeséggel tölti el az, hogy földije volt az, aki elkészíthette ezt a pompás műalkotást, viszont sajnálatos ténynek vélte, hogy turistaként kezelték mindazokat, akik ma ellátogattak a koszorúzásra, pedig a munkácsi vár a magyar történelem elengedhetetlen része.

SD