Zicherman műveiből nyílt tárlat Beregszászban

2020. július 25., 08:36 , 1017. szám

Európa-szerte ismert magyar származású festőművész, Zicherman Sándor alkotásait mutatták be Beregszászban július 22-én. A városhoz szorosan kötődő monumentalista festő műveit Magyarország Beregszászi Konzulátusa tárlatsorozatának keretében tekinthették meg az érdeklődők.

Az esemény megnyitóján Beke Mihály András első beosztott konzul köszöntötte az egybegyűlteket: „A szigorú karanténszabályok betartásával igyekszünk teret adni a kultúrának és folytatni a tárlatsorozatot, melyen ezúttal Zicherman Sándor festő-, szobrász-, grafikus- és éremművész kiállítását tekinthetik meg.”

Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul köszöntőbeszédében kiemelte: „Zicherman Sándor igazi kárpátaljai festő, akinek a munkásságában egyszerre mutatható ki a hagyományos kárpátaljai festészet, az orosz iskolák és a nemzetközi festészetben uralkodó modern tendenciák.” A főkonzul hozzátette, a művész jelentős helyet vívott ki magának nemcsak a kárpátaljai, hanem az oroszországi és a magyarországi művészeti életben is. Zicherman Sándor gyermekkorát Beregszászban töltötte, így erős kötelék fűzi a városhoz. A főkonzul örömét fejezte ki, hogy a festő műveit Beregszászban is bemutathatják.

A tárlat kezdeményezője Kovács László műgyűjtő, akinek a kiállított művek közül számos alkotás a tulajdonában van. Kovács László Zicherman Sándor gyermekkorát felidézve a kiállítás alkalmával beszélt a festőről: „A művész gyermekkorát itt töltötte, Beregszászban, nagyon jó eredményeket ért el a sportban, nagyon jó bokszoló volt, ezt követő a szovjet hadseregbe került. A későbbiekben a nagy kárpátaljai festők, Boksay József és Erdélyi Béla tanítványa lett. Örömmel tölt el, hogy a számára kedves városban is bemutatásra kerülnek a művek.”

A köszöntéseket és a tárlat megnyitását követően a jelenlevők megtekintették a kiállítást, mely alatt Szarvadi Beáta, a Nagyszőlősi Művészeti Iskola tanárának kiváló hegedűjátéka fokozta a művészi élmény befogadását.

Zicherman Sándor Róbert 1935. április 6-án született Ungváron. Gyerekkorát Beregszászban töltötte. 1958-ban felvételt nyert a lembergi Iparművészeti Főiskola monumentális festészet szakára, majd egy évvel később átiratkozott a szentpétervári Muchina Iparművészeti Főiskola monumentális festészet szakára. 1969 és 1972 között számos országban élt és dolgozott, többek között Lembergben, Rigában, Jūrmalában, Moszkvában. Togliatti városában képzőművészeti alapot hozott létre, s megalakította a képzőművészek szövetségét. Kezdeményezésére építettek a városban galériákat, múzeumot, és beindult a művészeti oktatás, amelynek keretében a kézművesség és festészet mellett táncot és zenét is oktattak. 1989-ig 29 szovjet és összorosz kiállításon szerepelt munkáival, valamint részt vett több, külföldön szervezett orosz művészeti kiállításon. 1989-ben családjával Magyarországra települt, azóta Budapesten él és alkot. Több mint hatvan önálló és kollektív kiállításon szerepelt a magyar fővárosban és vidéken, valamint számos európai országban, mint például Németországban, Franciaországban, Dániában, Belgiumban, Oroszországban, Ausztriában, Portugáliában, Romániában, Ukrajnában állították ki műveit. Munkái közgyűjteményekben szerepelnek szerte Európában és Oroszországban.

A Zicherman Sándor műveiből álló kiállítás Magyarország Beregszászi Konzulátusának Munkácsy Mihály Galériájában tekinthető meg.

Váradi Enikő