Boldogulás szülőföldön (11. rész)

Kárpátaljai magyar fiatalok, avagy a megmaradásunk zálogai

2020. augusztus 16., 13:07 , 1019. szám

Miért nem viszi két roppantul kreatív és fiatal kárpátaljai magyar lány a nagyszerű ötletét külföldre? Miért nem hasznosítják máshol az istenadta tehetségüket? Hogyan lehet kiépíteni kemény munka által egy igényes vásárlói kört? Miért hozza haza, Kárpátaljára a külföldi vendéglátóiparban megszerzett tudását és anyagi javait egy fiatal srác? Mit jelent az a szó, hogy „kitartás” egy kárpátaljai kisvállalkozó számára?

A válaszokat a kérdésekre cikksorozatunk e heti részében olvashatják.

– Arra kérlek benneteket, hogy meséljetek egy kicsit magatokról!

– Erdős Anita és Sárközi Kitti vagyunk, a mi közös ötletünk alapján született meg a DekorKA kézművesbolt Beregszászban, a Zrínyi utcában. Mindketten különböző tevékenységben, területen szerettünk – egyébként máig is – kézműveskedni, kreatívkodni, ezért jött a közös terv, hogy együtt nyissunk vállalkozást.

– A nevem Halász Gergely, 25 éves vagyok. Mezőváriban élek a családommal, nőtlen vagyok. Két éve vezetek egy kisvállalkozást itthon, a faluban, a RIO bár és pizzéria vezetője vagyok. A vállalkozásom teljes mértékben családi: édesanyám, Szilvia és az öcsém, János segítenek a vállalkozásom működtetésében.

– Mi volt a legfőbb ok – felsorolhattok többet is –, hogy itthon, Kárpátalján maradtatok?

DekorKA: Hat évvel ezelőtt még más volt a helyzet, nem volt azért annyira „rossz” itthon, Kárpátalján, ezért nem is fordult meg a fejünkben, hogy máshová vigyük az ötletünket. Mindketten szeretünk itthon tevékenykedni a körülményektől függetlenül. Hála az Úrnak, az évek során mára kialakult egy bizonyos vásárlói kör vagy réteg, akik segítik az előrehaladásunkat, és igényt tartanak az általunk készített kézművescikkekre. Most sem gondoljuk azt, hogy máshol kellene folytatnunk. Továbbá az egyik fő oka az, hogy sajnálnánk az eddig belefektetett erőfeszítéseinket feladni.

Gergely: Az itthonmaradásról azt gondolom, hogy nekünk, akik Kárpátalján születtünk, itthon van a helyünk. Bármilyen kecsegtető a külföldön való boldogulás, mi ide tartozunk.

– Hogyan kerültetek egymással kapcsolatba, illetve mikor és hogyan döntöttétek el, hogy ezzel a tevékenységgel szeretnétek foglalkozni?

DekorKA: Érettségi után mindketten az Ungvári Erdélyi Béla Képzőművészeti Szakközépiskolába felvételiztünk, itt együtt laktunk a kollégiumban, ezért alaposan megismertük egymást. 2014-ben döntöttünk úgy, hogy együtt szeretnénk folytatni, és nemcsak legjobb barátnőkként, hanem üzlettársakként is.

Gergely: Miután leérettségiztem, két évet Csehországban, majd három évet Németországban dolgoztam a vendéglátóiparban. Megfelelő tapasztalatokat szereztem, illetve anyagi tőkét ahhoz, hogy Kárpátalján is tudjam foganatosítani a megszerzett tudást.

– Milyen volt a kezdet kezdete? Előtte mit csináltatok?

DekorKA: Több olyan, nem a szakmánkhoz kapcsolódó munkahelyünk is volt előtte, ami elősegítette a szükséges tőke megszerzését az üzletünk beindításához, illetve sok tapasztalatra is szert tettünk ezáltal.

Gergely: Megtetszett ez a szakma, és eldöntöttem, hogy itthon fogom kamatoztatni a külföldön megszerzett tudásomat. Sok mindent megtanultam a német főnökömtől az üzleti élet aranyszabályairól, amiért hálás vagyok neki.

– Mit csináltok? Milyen tényezők jellemzik leginkább ezt a tevékenységet?

DekorKA: Tevékenységünk nagyon sokféle, de mindegyik egyformán igényli a kézügyességet és a tapasztalatot. Készítünk kézi és gépi hímzéseket, kézzel festett pólókat és textíliákat, üvegfestést és fadekorálást, gravírozást, esküvői és ballagási kellékeket stb.

Gergely: Egy teljesen felújított helyiséget rendeztünk be vadonatúj bútorokkal, modern technikai berendezésekkel, internettel. A cél az volt, hogy a fiatalok igényesen tudjanak szórakozni, és a helyiségnek ne kocsma jellege legyen akkor sem, ha az italfogyasztás is a palettánkon szerepel.

– Mi a siker titka? Mikor sikeres egy vállalkozás?

DekorKA: Első és nagyon fontos dolog a kitartás, illetve a szűnni nem akaró kreativitás. Emellett mindenképpen talpraesettnek kell lennie az ötletgazdának.

Gergely: Nem volt könnyű a kezdet. Nehézségek viszont mindig is voltak és lesznek. Amit azonban megtanultam, az az, hogy ha igazán akarunk valamit, és szívvel-lélekkel tesszük a dolgunkat, akkor a siker nem marad el.

– Történt-e a munkátok során valamilyen extrém, vicces vagy furcsa, esetleg érdekes eset? (Akár megrendelés kapcsán is?)

DekorKA: Túlzottan extrém eset nem volt, de nem lepődünk már meg semmin. Egyedül az emberek türelmetlensége érthetetlen, amikor nagyobb darabszámú rendelésről van szó teljesíthetetlen időn belül.

– Mi hozhat a kárpátaljai fiatalok életébe változást, hogyan lehet egy kárpátaljai fiatal itthon sikeres?

DekorKA: Egy olyan „mozgalom” segítene nagyban bármilyen iparágat, amely kifejezetten a helybeli termelőktől való vásárlást részesítené előnyben. Arra ösztönözné az embereket, hogy a hazait, a kárpátaljait válasszák. Vásároljunk itthon, egymástól!

Gergely: Nagyon jó lenne, ha úgy tudnánk anyagi segítséget kapni mi, kisvállalkozók, ahogy az anyaország segíti a fiatal vállalkozóit. Azonban, ami igazán jó lenne, az az, ha nem kellene éveket keményen dolgozni külföldön, család és barátok nélkül azért, hogy itthon belefoghassunk egy vállalkozásba. Sajnos, jelenleg még ez a helyzet áll fenn.

– A tevékenységetek során mire vagytok a legbüszkébbek?

DekorKA: A legbüszkébbek az elmúlt 6 évre vagyunk, hogy még mindig talpon vagyunk, és a megszorítások ellenére is fejlesztünk.

Gergely: Mivel kevés a szórakozási lehetőség a fiatalok számára, ezért úgy próbáltam berendezni a RIO-t, hogy megfelelő szolgáltatást nyújtsak a különböző korosztályoknak. Pingpongasztalt, csocsóasztalt, sakk-készletet és különböző társasjátékokat vásároltam, amelyeket mindenki bérmentve használhat. Kínálatunk bőséges. Emellett házilag pizzát sütünk, amit a nagymamám mindennap frissen készít el, továbbá hot-dog, hamburger és sajtburger is kapható a kávézónkban. Az igényes italokat kedvelő vendégeink számtalan új ízzel ismerkedhetnek meg, italkínálatunk szintén változatos. Kétféle frissen csapolt sör és kvász is kapható. Vállalkozásomról elmondhatom, hogy sikeresen működik.

– Anita és Kitti! Milyen tanácsokkal látnátok el a fiatalokat? Milyen megoldásokat válasszanak, illetve mit tegyenek és mit ne? Mire figyeljenek nagyon?

DekorKA: Csak egy mondat: Találj ki valami újat, és kezd kicsiben!

– Milyen terveitek vannak a jövőt illetően?

DekorKA: Mindenképpen fejleszteni akarjuk a készleteinket, illetve egy saját üzlethelyiséget is szeretnénk már, ahol bővíteni tudjuk a boltunk termékeit.

Gergely: Szeretném bővíteni a vállalkozásomat. A nagy álmom egy étterem, ahol esküvőket és más ünnepi rendezvényeket lehetne lebonyolítani. Ez még nem holnap lesz, de Isten segítségével, ha erőt és egészséget, illetve mellé egy nagy adag kitartást ad, tudom, hogy az is elérhetővé válik a számomra.

Dankai Péter