Egy felvidéki lap szerint megszüntették a kisebbségi kultúrák részlegét a szlovák kulturális minisztériumban

2020. augusztus 12., 08:27 , 1019. szám

Megszüntették a kisebbségi kultúrák részlegét a szlovák kulturális minisztériumban, és annak feladatai egy új, „többpólusú politikák osztálya” néven létrehozott részleg hatáskörébe kerültek – írta a ma7.sk felvidéki magyar hírportál.

Bár a szaktárca szóvivője a ma7.sk kérdésére nem pontosította, hogy az újonnan létrehozott részleghez a kisebbségi kultúrán kívül milyen témakörök tartoznak majd, a hírportál minisztériumi forrásokra hivatkozva azt írta: oda sorolták a külföldön élő szlovákok kultúrájával foglalkozó részleget és az úgynevezett államnyelvi részleget is.

Ez utóbbi az elmúlt években a Felvidéken leginkább „nyelvrendőrség” néven híresült el, mivel tevékenységének az a része volt a leginkább látható, amikor a hatóság az államnyelvtörvényre hivatkozva kizárólag magyar nyelvű felirataik miatt zaklatott különböző vállalatokat és társulásokat.

Őry Péter, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnökségi tagja a téma kapcsán az MTI-nek nyilatkozva arra mutatott rá, hogy a szlovák kormányzat már korábban is kettős mércét alkalmazott a hatályos törvények betartatása terén, hiszen például évek óta nem teljesíti a közmédiában a kisebbségi adások arányára vonatkozó törvényi elvárásokat, annak ellenére sem, hogy az ügyben jogi lépéseket is tettek.

Sólymos László, a Most–Híd vegyespárt elnöke a bumm.sk-nak nyilatkozva a történtekről azt mondta: ezzel a lépéssel a kormány „leminősítette” a kisebbségi kultúrák szerepét, illetve „ismét bizonyította, hogy a nemzeti kisebbségek jogállását, helyzetük javítását csak deklarációk szintjén tartja fontosnak.”

(MTI/Kárpátalja)