Jegybankelnök: Nem lesz inflációnövelő hatása a minimálbér 5 ezer hrivnyára emelésének

2020. augusztus 18., 08:32

Gyakorlatilag nem lesz hatása az infláció átlagszintjének alakulására annak, hogy a minimálbér a tervek szerint 4700-ról 5 ezer hrivnyára emelkedik – jelentette ki Kirilo Sevcsenko, az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) elnöke az rbc.ua hírportálon hétfőn megjelent interjújában.

Mint Sevcsenko elmondta, hogy szerinte a minimálbér jövő évre tervezett növelése 6500 hrivnyára kisebb mértékben hat majd ki az árakra, mint 2017-ben, amikor a minimálbért 1600-ról 3200 hrivnyára emelték.

Az NBU elnöke kifejtette: jelenleg a koronavírus okozta válság által előidézett általános alacsony kereslet miatt a minimálbér-emelkedés sokkal kisebb hatással lesz az árak alakulására, mint 2017-ben. A lakossági megtakarítások mértéke csökkent, a vállalatok várakozásai eléggé pesszimisták, nem bíznak az eladások növekedésében – tette hozzá. Ugyanakkor – folytatta – a minimálbér emelése fenntartja a belső keresletet, és ennek megfelelően elősegíti a gazdaság helyreállását.

Mint ismeretes, Volodimir Zelenszkij elnök törvénytervezetet nyújtott be a Legfelső Tanácsba, amelynek értelmében idén szeptember 1-től 5,86%-kal 5 ezer hrivnyára emelkedne a minimálbér mértéke Ukrajnában. Az államfő ennek érdekében felszólította a képviselőket, hogy augusztus 25-én tartsanak soron kívüli ülést, és szavazzák meg a törvénytervezetet.

(vb/karpat.in.ua)