Furcsa: júliusban drágult Ukrajnában a gyümölcs

2020. augusztus 22., 09:45

A gyümölcsárak Ukrajnában idén júliusban 1%-kal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest, az ebben a hónapban szokásos csökkenés helyett – derül ki a Gazdaságfejlesztési, Kereskedelmi és Mezőgazdasági Minisztérium Stratégiai Tervezési és Makrogazdasági Előrejelzési Főosztályának júliusi inflációs szemléjéből, amelyet az UNIAN hírügynökség idéz.

„A tavaszi időjárási viszonyok negatív hatása, amely csökkentette a termést, beleértve a gyümölcsét is (a termés egy részének elvesztése), valamint a drágább import piaci árnyomást idézett elő” – olvasható a jelentésben.

Ugyanakkor a gazdasági tárca számításai szerint 2017–2019-ben a gyümölcsárak átlagos júliusi csökkenése évi 4%-ot tett ki.

Jelentették továbbá, hogy júliusban az ellátási zavarok miatt emelkedett egyes zöldségek ára, köztük a sárgarépáé. Az idei esztendő első hét hónapja során a „sárgarépa, fehérrépa, cékla, retek, zeller” csoportba tartozó zöldségfélék behozatali volumene 7,5-szeresére csökkent 2019 azonos időszakához képest.

A jelentés szerint összességében július folyamán az új termés piacra kerülése miatt a legtöbb zöldségféle ára alacsonyabb maradt, mint 2019 azonos időszakában.

A gazdasági minisztérium kiemelte a húsárak júliusra nem jellemző csökkenését, amit a sertés és marhahús világpiaci árának esésével magyaráznak. Emellett a baromfitermékek iránt a külső piacokon tapasztalható lanyha kereslet miatt csökkent a tojás ára belföldön is (15,1%-kal) – derül ki a jelentésből.

(unian.ua/Kárpátalja)