Magyar nap Rahón

2011. május 20., 10:00 , 540. szám

A rahói Ukrán-Magyar Kulturális, Oktatási és Információs Központban rendezték meg e hónap elején a IV. Járási Magyar Napot. A vendégeket Nejzsmák Emma, a KMKSZ helyi elnöke, a Rahói Járási Ukrán-Magyar Kulturális Együttműködési Társaság elnöke köszöntötte. Az ünnepséget Nick Ferenc, a budapesti Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumelnöke nyitotta meg, külön üdvözölve Vidráspatak képviselőit, akik első alkalommal vettek részt és mutatkoztak be a rendezvényén.

A Tisza Forrásvidéke Vasárnapi Iskolahálózat tanulói versben köszöntötték az édesanyákat. Első alkalommal mutatkozott be népdalcsokorral az Európai Nőegylet rahói kórusa. Nagy sikert aratott a püspökladányi Kenderkóc Néptáncegyüttes képviselőinek néptáncbemutatója.

Az együttműködő civil szervezetek bemutatták A források őrzői az Úristen zsámolyán című könyvet, mellyel megköszönték a vasárnapi iskolákban tanító pedagógusok munkáját. Nejzsmák Emma az egyes települések legügyesebb tanulóinak "Ifjú idegenvezető" oklevelet, kitűzőt és a régiót bemutató könyvet adott át.

Az ünnepség hivatalos része után a közönség is dalra fakadt, majd gulyásparti mellett kötetlen beszélgetés következett.

Az Ukrán-Magyar Kulturális, Oktatási és Információs Központ 2010/2011. évi tevékenységét a Szülőföld Alap, a Kulturális és Oktatási Minisztérium, valamint a Nemzeti Civil Alapprogram támogatta.

Szabó Ilona, KMKSZ-tag