Elhanyagolt járások

2020. szeptember 13., 17:52 , 1024. szám

Az október 25-i helyhatósági választások előtt talán érdemes elgondolkodnunk a járások szerepén és súlyán az ország közigazgatási rendszerében. Szoktuk mondogatni, hogy a járási tanácsok befolyása viszonylag csekély, a képviselők meghozzák a döntéseiket, azután hazamennek, miközben az igazi, a végrehajtó hatalom a járási állami adminisztrációk, vagy közigazgatási hivatalok kezében van. De vajon hogyan gazdálkodik az állam ezzel a hatalmi potenciállal? Ukrajnában a járási adminisztrációk vezetőit az államfő nevezi ki, így gyakorlatilag ő ellenőrzi ezt a hatalmi szintet. A strana.ua minap a mérlegkészítés, összegzés szándékával járt utána annak, miként élnek mostanában az elnökök a kinevezési jogukkal?

Az első meglepetésként ható következtetés, hogy Volodimir Zelenszkij államfő elfoglalva hivatalát nem csinált totális „nagytakarítást”, így 30 tisztviselő az elődje által kinevezettek közül a helyén maradt. Vagy nem volt elég ideje a leváltásukkal foglalkozni az új államfőnek, vagy kielégítette őt a maradó hivatalnokok eddigi munkája – talán sohasem derül ki.

A Zelenszkij által megtartott 30 adminisztrációvezető közül négyet még Olekszandr Turcsinov juttatott hivatalhoz megbízott elnökként 2014 márciusában–áprilisában – nem sokkal a legutóbbi Majdan után –, a többieket Petro Porosenko nevezte ki elnöksége alatt. A megtartott hivatalnokok közül a legrégebben Olekszandr Zakorcsennij koptatja a járásvezetői széket, őt 2014. március 23-án nevezte ki Turcsinov a Vinnicja megyei Tomaspili járás élére. Rajta kívül további két Turcsinov által kinevezett járásvezető van még szolgálatban Mikolajiv megyében, a negyedik „túlélő” hivatalnok pedig nem más, mint Petruska István, a Beregszászi Járási Állami Adminisztráció első embere.

Nem feltétlenül mozivászonra kívánkozó sikertörténet azoknak a hivatalnokoknak az államapparátusbeli pályafutása, akiket Zelenszkij 2019 óta nevezett ki. Az elmúlt valamivel több, mint egy év alatt 31 esetben fordult elő, hogy az elnök utóbb leváltotta a saját maga által kinevezett járásvezetőket. A legnagyobb jövés-menés Vinnicja, Zaporizzsja és Mikolajiv megyékben volt. Mindhárom régióban 4-4 járási adminisztráció vezetőjét nevezte ki, majd váltotta le Zelenszkij, illetve az Elnöki Hivatal. Nem sokkal jobb a helyzet Kárpátalján sem, ahol három járásvezetőt váltottak le eddig, akárcsak Zsitomir és Lemberg megyékben.

A legrövidebb idő, amelyet egy járási adminisztrációvezető a hivatalában töltött Zelenszkij alatt, 68 nap volt. Ez a „rekord” az Ilosvai járáshoz köthető: Viktor Tovsztijt az elnök tavaly december 4-én nevezte ki a közigazgatási egység élére, azonban idén február 11-én már fel is mentette őt.

Többen is vannak az elnök által kinevezettek között, akik csupán 3-4 hónapot töltöttek a járásuk élén. A Volodimir Zelenszkij által kinevezett, majd leváltott járásvezetők a strana.ua számításai szerint átlagosan kevesebb, mint fél évet töltöttek a hivatalukban.

A leghányatottabb sorsú járásnak Zsitomir megye Bruszilovi járása tekinthető. Porosenko 2015-ben Anatolij Siskovszkijt nevezte ki a járás élére, ám 2017-ben a Büntetőtörvénykönyvre hivatkozva felfüggesztette őt hivatalából. A tisztviselőt végül Zelenszkij menesztette tavaly. Azonban a következő járásvezető, a 2019 decemberében kinevezett Kondratyuk sem maradt sokáig, 2020 júniusában maga nyújtotta be a lemondását.

A legelképesztőbb felfedezés azonban csak most következik: a Elnöki Hivatalban a jelek szerint „megfeledkeztek” néhány régióról, az országban ugyanis már 19 olyan járás van, amelynek több mint egy éve nincs vezetője. Némelyiknek közülük az előző elnök, Petro Porosenko ideje óta nincs irányítója.

A „legelfeledettebbek” a Kirovohrad megyei Olekszandrijai járás, valamint az Odessza megyei Ovidiapoli járás. Ezeknek már mintegy két éve, 2018 májusa, illetve novembere óta nincs vezetője. A Kijev megyei Rokitnei járásnak 2019 februárja óta hiányzik az irányítója.

További 16 járás vezetőjét több mint egy évvel ezelőtt, már Volodimir Zelenszkij elnöksége alatt váltották le, az új kormányzat azonban mostanáig senkit nem nevezett ki a helyükre. A „gazdátlan” régiók nem nevezhetők éppen isten háta mögöttieknek, hiszen hat közülük Kijev megyei, öt pedig Voliny megyei járás.

Az „elfeledett” járásokat a leváltott vezetők helyettesei irányítják megbízott hivatalvezetőkként. Akad köztük néhány rendhagyó személyiség is. A már említett Ovidiapoli járást például Ihor Ilcsenko, egy mindössze 29 esztendős kijevi lakos irányítja. Ilcsenko korábban egy évig a rendőrségen dolgozott, majd két évig cégigazgatóként tevékenykedett. Mint kiderült, ennyi tapasztalat éppen elegendő ahhoz, hogy valaki Odessza megye legnagyobb bevétellel rendelkező járását irányítsa a háttérből.

(zzz)