Tanúsítványátadó a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán

2020. szeptember 15., 14:02 , 1024. szám

„Ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz” – tartja a régi mondás. Mai felgyorsult világunkban ez a felfogás még inkább igaznak bizonyul. Napjainkban az idegennyelv-tudás szerepe, jelentősége kulturális és gazdasági szempontból is vitathatatlan. A nyelvtudás javítja a munkaerőpiaci elhelyezkedés esélyeit, hozzájárul a foglalkoztatottság emelkedéséhez és egy régió, de az ország versenyképességének növekedéséhez is.

A Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felnőttképzési Központja a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatásával a  2019–2020-as tanévben is lehetőséget biztosított angol, német és orosz nyelv tanulására. A tanfolyamokra 2019. augusztus 12. és szeptember 16. között lehetett jelentkezni. Ez idő alatt 146 fő jelezte nyelvtanulási igényét. A képzések 2019. október 5-én kezdődtek és 5 hónapon át zajlottak csoportonként 80 órában. A tanulni vágyók tudásukat alap- és középszinten bővíthették.

A foglalkozások kiscsoportokban valósultak meg. Összesen 10 csoportot alakítottak ki 8 szakképzett tanár bevonásával. Az oktatás főként szombatonként zajlott, de voltak hétköznap délutáni foglalkozások is, a tanulók igényéhez igazodva. A képzés ideje alatt 2 dolgozatírásra került sor, valamint egy szóbeli és egy írásbeli vizsgára. A tanfolyam feltételeit 73 fő teljesítette, így ők vehettek át a magyar–ukrán nyelvű tanúsítványt.

Hagyományosan a tanúsítványátadó március utolsó hetében, a főiskola által szervezett Rákóczi Napok keretén történik, azonban a Covid–19 okozta karanténhelyzet miatt az átadóra 2020. szeptember 11-én került sor a járványügyi előírások betartása mellett.

Nyelvismeret birtokában könnyebb a kapcsolatteremtés és kapcsolattartás, hatékonyabb a kommunikáció. Lehetőség nyílik hasonló vagy éppen teljesen más érdeklődésű, korosztályú emberek megismerésére. Ez pedig rengeteg lehetőséget rejt magában.

A visszajelzések szerint a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felnőttképzési Központja által szervezett nyelvtanfolyamok sikeresek. Amennyiben mélyíteni szeretnék nyelvismeretüket, önöket is várják a nyelvtanfolyamokra a 2020–2021-es tanévben is, melyekre 2020. szeptember 18-ig lehet jelentkezni az alábbi linkre kattintva: https://forms.gle/PdLgHgdpQ47sD2r58

II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Felnőttképzési Központja