A határok lezáródtak, de az anyaország társadalma nem hagyja magára a külhoni magyar közösségeket

2020. szeptember 16., 08:28 , 1024. szám

A Rákóczi Szövetség idén szeptemberben is több mint 9000 külhoni magyar iskolakezdő kisdiákot köszönt ösztöndíjjal és iskolatáskával Kárpát-medencei hálózata segítségével.

Szeptember 16. és 23. között Kárpátalján 89 településen, 1831 iskolakezdő gyermek családjának adják át a Szövetség helyi partnerei az anyaországi társadalom – közte több száz települési önkormányzat – magyar iskolaválasztást elismerő ösztöndíját, megköszönve a szülők felelős és helyes döntését, hiszen külhonban a magyar iskolaválasztás a magyar nyelv, a kultúra és a közösség fennmaradásának záloga.

Az ösztöndíjak átadásának menetrendjét mellékeljük.

A Rákóczi Szövetség Magyar Iskolaválasztási Programja még 2004-ben a Felvidéken indult azzal a céllal, hogy minél több magyar család válassza az anyanyelvű oktatást, és azóta több száz gyereket segített szerte a Kárpát-medencében, hogy anyanyelvén tanulhasson.

Most számos bizonytalanság övezi a tanévet a Kárpát-medencében, a kárpátaljai kisdiákok számára is nehézségekkel indul az idei tanév, ugyanakkor a Rákóczi Szövetség mindent megtesz azért, hogy a külhoni magyar családok érezzék, hogy ebben a nehéz helyzetben is számíthatnak az anyaország társadalmára.

Csáky Csongor,
a Rákóczi Szövetség elnöke