Rendkívüli májusi hideg söpört végig a vidéken

Fagykárok Kárpátalján

2011. május 13., 10:00 , 539. szám

Kárpátalján óriási veszteséget okozott a várható termésben a május 6-án és 7-én a hajnali órákban mért mínusz 2-3 fokos fagyás. Nagy Istvántól, a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal mezőgazdasági főosztálya vezetőjének első helyettesétől megtudtuk, a járásokban még folyamatban van a terméskárok felmérése, becslések szerint az agrárgazdaságokban a krumpli-, a zöldség- és a gyümölcstermés mintegy 50 százaléka semmisült meg. Tájékoztatása szerint a gazdálkodók nem számíthatnak kártérítésre, mivel egyrészt a megyei költségvetésben nincs keret a fagykár utáni kárpótlásra, másrészt a megyében egyetlen agrárvállalat sem kötött biztosítást a termésre.

A járási mezőgazdasági osztályoknál szintén a fagykár iránt érdeklődtünk. Popovics Sándor, a beregszászi járási mezőgazdasági osztály vezetője közölte, hogy még csak előzetes, becsült adatokkal rendelkeznek, ám már ezekből is látszik, hogy a szőlészeti-borászati vállalatok szőlőültetvényeinek több mint 50 százalékában tett kárt a fagy, egyes ültetvényeken pedig teljesen megsemmisült a termés. Ilja Jovbak, a munkácsi járási mezőgazdasági osztály vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, hogy a járásban már a végéhez közeledik a kárfelmérés. A legsúlyosabb kárt a SZTOV Zavidivszke szenvedte el: 36 hektár gyümölcsöst (2,4 millió hrivnya a becsült kár mértéke), 27 hektárnyi szőlőültetvényt (148 ezer hrivnya) sújtott a fagy, valamint 12 hektáron a krumplit (95 ezer hrivnya). Az ATP Boboviscse szőlészeti-borászati cégnek 39 hektáron fagytak meg a szőlőültetvényei (196 ezer hrivnya). Vaszil Fejer, a nagyszőlősi járási mezőgazdasági osztály vezetőjének tájékoztatása szerint a járásban főleg a nagypaládi farmergazdaságok szenvedtek kárt - teljesen megsemmisítette a fagy egy 80, illetve egy 33 hektáros gyümölcsös idei termését. A szőlő viszont csak jelentéktelen mértékben károsodott. Jurij Leszjo, az ungvári járási mezőgazdasági osztály vezetője lapunknak elmondta, hogy a járásban is tetemes a kár, lefagyott a gyümölcsösök és a zöldségek mintegy 40 százaléka. Az őrdarmai Konik farmergazdaság 103 hektáros gyümölcsösét teljesen tönkretette a fagy, csakúgy, mint a nagylázi DP Vinograd szőlészeti-borászati vállalat egyik 40 hektáros szőlőültetvényét, valamint a szerednyei Leanka agrárcég szőlőinek jelentős részét.

Az említett járásokban a háztáji gazdaságokban is hatalmas károkat okozott a fagy, melyet egyaránt megsínylett a földieper, krumpli, a paradicsom, valamint a gyümölcsfák és a szőlő. Hatalovics Sándor mezőkaszonyi farmergazda tájékoztatása szerint gyümölcsösükben a cseresznye- és a szilvafák hajtásainak mintegy 80 százaléka fagyott meg, a barackfák idei termésének 40 százaléka veszett oda, szőlőültetvényük több mint 70 százaléka szenvedett fagykárt, a krumpli, a paradicsom és a szamóca pedig teljes mértékben lefagyott. Elmondta, hogy egyetlen esetben sem kaptak még pénzt az államtól fagykár enyhítésére, csak magukra számíthatnak.

- A nagyszőlősi járási Gyulán május 5-ére és 6-ra virradóan is jelentős fagykár esett, ötödikén reggel -2, egy napra rá pedig -4 Celsius-fokot mértünk - tájékoztat Hevesi Miklós, a helybeli KMKSZ-alapszervezet elnöke. - Jómagam is a károsultak közé tartozom, mivel 20 áron szabadföldi szamócát termesztek, és sok falubelimhez hasonlóan, a szántóföldi parcellámon 80, míg a védettebb helyen, a kertben húzódó ültetvényemen 30 százalékban lefagyott a gyümölcs virága, amiből így már nem lesz termés. A hegy aljában ültetett szőlők is megsínylették a fagyot. Biztosítást - a többi gazdához hasonlóan - én sem kötöttem a fagykár ellen, mert inkább csak a házat, a berendezést vagy a gépkocsit szoktuk biztosítani, az ezzel foglalkozó társaságok nem vállalják viszont a mezőgazdasági területek biztosítását, így a mi kárunkat senki sem téríti meg.

- Akliban a múlt péntek reggelre lefagyott a szabadföldön termesztett paradicsom 80, illetve a földieper 50 százaléka - magyarázza Domokos Róbert KMKSZ-alapszervezeti elnök, aki maga is 15 áron szabadföldön, ugyanilyen nagyságú területen pedig fátyolfólia alatt termeszti a földiepret, míg tíz áron paradicsomot nevel. - A krumplival beültetett parcellákon is jelentős károk estek, a már 5-6 centiméteresre nőtt hajtások 60-70 százaléka lefagyott. A kisebb, 10 centiméter magas hajtásoknak ellenben "mindössze" a 20 százaléka fagyott le.

- Huszonhárom áron termesztem a szamócát, részben szabadföldön, ahol a virágok kétharmadából már szemek fejlődtek ki, s érni is kezdtek, ám most mind a virágok, mind a termések 70-80 százaléka lefagyott, a maradék szemek pedig megálltak a növekedésben, mivel megcsípte őket a fagy, s nem lesznek egészségesek - fejti ki Jákó Viktor akli földiepertermesztő. - A két fóliaházamban viszont, ahonnan már négyszer szedtem a piacra, még külön fátyolfóliával is letakartam a növényeket, s ezekkel semmi baj sem történt.

- A beregszászi járási Kígyóson május 6-án reggel -1, a következő napra virradóan pedig -3oC volt - mondja Kész Elemér, a KMKSZ-alapszervezet szőlőtermesztéssel is foglalkozó elnöke. - A hegy aljába telepített szőlők virágainak a fele lefagyott, míg a magasabban fekvő lejtőkön - az én egyhektáros ültetvényem is ott húzódik - 10-15 százalékos kár esett. Olyan falumbéli is akad, akinek a kertbe kiültetett összes paradicsompalántája lefagyott, ám aki fátyolfóliát húzott a növények fölé, az meg tudta védeni azokat a csapástól.

- Aklihegyet csak részben érte a fagy a május 6-ra virradó éjjelen - tudom meg Bárány Illéstől, a görög katolikus egyházközség gondnokától. - Az ökumenikus templom körüli falurészen, ahol én is lakom, a közeli erdő is védi a gyümölcsösöket, illetve a zöldségültetvényeket, így az én cseresznyefáimnak sem fagytak le a virágaik, ahogy a földieperrel beültetett parcellám növényei is épségben vészelték át az éjszakát. A községnek a román határ felé eső részén viszont kisebb cseresznye-, illetve őszibaracktermésre számíthatnak az ott lakó gazdák.

- A barackosom 250 termő, illetve ugyanennyi friss telepítésű fát számlál, a fagykár pontos mértékét csak később tudjuk megállapítani, de az előzetes felmérések szerint mintegy 15 százalékos veszteségre számíthatok - mondja Béger Tibor gazdálkodó. - Az 500 tőkét kitevő szőlőmben 10-15 százalékos fagykár esett. Jóval hidegebb volt viszont a domb alatt, a szántóföldeken, ahol mínusz 4-6 Celsius-fokig süllyedt a hőmérséklet, a csaknem egyhektáros földieperültetvényemen 90 százalékban lefagytak a virágok, valamint a növekedésnek indult kis termések.

bj, lm