Lembergben a győzelem napján folytatódott a háború

2011. május 13., 10:00 , 539. szám

Rendbontások kísérték a győzelem napi megemlékezéseket Lembergben (Lviv) május 9-én annak ellenére, hogy a bíróság előzőleg betiltott a hivatalos állami és önkormányzati megemlékezéseken kívül bármiféle politikai rendezvényt.

A nap folyamán az úgynevezett Dicsőség halmon, ahol az ünnepi megemlékezésre sor került, és annak környékén több ízben is összecsaptak egymással az ukrán nacionalisták, a veteránok, az oroszpárti szervezetek képviselői és a rendőrség. Az incidensek következtében a Szvoboda ukrán nacionalista párt egyik politikusát lövés érte, egy másik aktivistájukat pedig agyrázkódással szállították kórházba, s ugyancsak súlyos sérüléseket szenvedett az Antifasiszta Bizottság megyei szervezetének elnöke. Bántalmazták ezenkívül a kormányzó Régiók Pártja több tagját is, akik szintén a megemlékezésen vettek részt. Az áldozatok számáról különböző hírek jelentek meg, a belügyminisztérium hivatalos közleménye 14 sérültet említ. Ugyancsak hivatalos források szerint a rendőrség a nap folyamán kilenc személyt állított elő garázdaságért.

A Szvoboda és több ifjúsági szervezet aktivistái, köztük álarcos fiatalok elállták azoknak az autóbuszoknak az útját, amelyek a második világháború veteránjait és az orosz szervezetek tagjait szállították a galíciai nagyvárosban tartandó győzelem napi ünnepségre az ország különböző megyéiből. A tüntetők meghintáztatták a buszokat, s közben kommunistaellenes jelszavakat skandáltak.

A nacionalisták összetűzésbe keveredtek a helyszínt biztosító belügyi alakulatokkal is, hogy megzavarják az ünnepi nagygyűlést, amelyen felvonták a vörös zászlót. A tüntetők soraiból palackok, kövek, füstbombák repültek a velük szemben felsorakozott rendőrök felé, akik gumibotot alkalmaztak a tömegoszlatáshoz, s a Szvoboda több aktivistáját őrizetbe vették. Később a Szvoboda bejelentette, hogy számos tagja kórházi ápolásra szorult a rendőrség fellépése nyomán.

Több kisebb incidens is történt a városban ezen a napon. A zik.ua internetes kiadvány például arról számolt be, hogy orosz diplomatáktól elragadták és összetaposták azt a koszorút, amelyet Oleg Asztahov, Oroszország lembergi főkonzulja a katonai temetőben kívánt elhelyezni.

A történteket utólag mindenki a maga módján kommentálja. Az ellenzék, különösen a radikális jobboldal a "Janukovics-rezsimet" hibáztatja az incidensekért, s provokációt emleget, míg a hatalom rendcsinálást ígér. Viktor Janukovics államfő már másnap felszólította a Legfőbb Ügyészséget, hogy alaposan vizsgálja ki a történteket az Ukrán Biztonsági Szolgálat és a belügyminisztérium képviselőinek bevonásával.

Az ügy előzményeihez tartozik, hogy április 21-én Ukrajna Legfelsőbb Tanácsa törvényben szabályozta az úgynevezett győzelem zászlója másolatának használatát a május 9-i ünnepségeken. A győzelem zászlójául a Vörös Hadsereg 150. lövészhadosztálya rohamzászlójának mását kell használni a jogszabály szerint, azét a lobogóét, amelyet Berlin ostromakor tűztek ki a szovjet katonák a német törvényhozás épületére, a Reichstagra. A törvény értelmében a zászló május 9-én felvonható az állami lobogó mellé az állami és önkormányzati ünnepségeken, valamint az épületeken.

A honatyák döntése óriási felháborodást váltott ki a nacionalista és antikommunista ellenzék körében, mivel a vörös zászlót a kommunista múlt szimbólumának tekintik. Sokak szerint a lembergi eseményeket a képviselők provokálták ki döntésükkel.

hk