A nyelvhatáron túl is tanulhatnak magyarul az óvodások

Ilosvai járási óvodákat újíttatott fel a KMPSZ

2020. október 16., 10:27

Az Ilosvai járásban ismét olyan településeken újíttatott fel óvodákat a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ), ahol egykor élt magyar közösség, de mára már eltűnőben van a magyar nyelv. A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében, magyar állami forrásból megújult a Bilkei 4. Számú Óvoda, valamint a Dolhai 2. Számú Óvoda, továbbá három ilosvai óvodába is új bútorok kerültek a magyar állami támogatásnak köszönhetően. A fejlesztések ünnepélyes átadására október 15-én került sor.

Az Ilosvától 8 kilométerre elterülő Bilkének 1910-ben 4685 lakosa volt, ebből 1956 fő magyar anyanyelvűnek vallotta magát. A 2001-es népszámláláskor már csak 17 magyart találtak a nagyközségben, jelenleg pedig 4-5 magyar nemzetiségűként nyilvántartott idős ember él a nyolcezer lakosú településen.

A Bilkei 4. Számú Óvoda vezetősége 2018-ban kérelemmel fordult a KMPSZ-hez, hogy a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében járuljanak hozzá intézményük felújításához. A program révén az óvoda két terme lett felújítva, amelyekben a mennyezet és a falak gipszkartonozása, festése, padlózat burkolatának cseréje mellett az elektromos berendezéseket és a fűtőtesteket cserélték le. Ugyancsak a programnak köszönhetően elkészült az épület külső szigetelése, festése és csempézése. A felújítás több mint félmillió hrivnyába került.

Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője a hivatalos átadóünnepségen elmondta, hogy a kilencvenes évek végén magyar tanítókat küldtek – a helyi református gyülekezet kérésére – az akkor beindult vasárnapi iskolába. A két évtizeddel ezelőtt még erős Bilkei Református Gyülekezet azóta átesett egy nyelvváltáson. Mára gyakorlatilag eltűnt a magyar nyelv Bilkéről, viszont a beregszászi főiskola magyar nyelvtanfolyama meglepően népszerű a településen. Az elnök asszony felajánlotta, hogy igény esetén a most felújított óvodában is beindítják a magyar nyelvoktatást, fakultatív formában.

Az anyagi forrást biztosító magyar államot Cseh Áron és Kórós Attila ungvári magyar konzulok képviselték az átadóünnepségen. Cseh Áron beszédében kiemelte, hogy a településen sok magyar gyökerekkel rendelkező ember él, az ő gyerekeik magyar nyelvtanulását a szülők kérése esetén anyagilag is támogatni tudja a magyar állam, a KMPSZ pedig oktatót is tud biztosítani ehhez. Biztatta a szülőket, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel.

A pedagógusszövetség és a magyar állam támogatását megköszönte Vaszil Zejkan, Bilke polgármestere, Elizaveta Jackanics, az Ilosvai Járási Állami Közigazgatási Hivatal oktatási osztályának vezetője, valamint Olha Pop óvodavezető, hangsúlyozva milyen nagyra értékelik a magyar segítséget.

Az egykor magyarok által is lakott Dolha büszke volt kuruc hagyományaira, hisz itt vívták a Rákóczi-szabadságharc első csatáját 1703. június 4-én. A csatára ma is emlékeztet egy emlékoszlop a falu főterén, turulmadárral a tetején. A Dolhai 2 Sz. Óvoda épületén a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program második szakaszának keretében kicserélték az összes elavult, fa ablakot és ajtót, korszerű, energiatakarékos nyílászárókra. A pedagógusszövetség által lebonyolított beruházás 500 000 hrivnyába került.

Orosz Ildikó a 152 gyerekkel működő dolhai óvoda felújításának hivatalos átadásakor elmondta, hogy eddig 72 óvodát újított fel Kárpátalján a KMPSZ a magyar állam támogatásának köszönhetően, ezzel is hozzájárulva, hogy a gyermekek a 21. század elvárásainak megfelelő körülmények között nevelkedjenek.

Az elnök asszony Dolha kapcsán elmondta, hogy a református gyülekezet mára megszűnt a településen, amely Bereg vármegye Hegyvidéki járásának székhelye volt egykoron. A római katolikus templomban már csak ukránul miséznek, de Dolhán, Bilkén és Ilosván érezhetően érdeklődnek az emberek a magyar múlt és a magyar nyelv iránt. Orosz Ildikó a sajtón keresztül arra kérte a kárpátaljai szavazókat, hogy az október 25-i, helyhatósági választásokon támogassák a KMKSZ jelöltjeit, hogy folytathassák többek között a magyar nyelvhatár megőrzésének érdekében folytatott küzdelmüket.

Cseh Áron ungvári vezető magyar konzul kiemelte Dolha magyar történelemben játszott szerepét. Majd elmondta, hogy a Kárpát-medencei óvodák felújításán túl a magyar állam vállalta, hogy a magyar felmenőkkel rendelkező, vagy egyszerűen csak a magyar nyelv iránt érdeklődő gyerekek magyar nyelvtanulását is támogatja. Ez a lehetőség a most felújított óvodában is biztosítva lesz a szülők kérése esetén.

A támogatásért köszönetet mondott Tetyana Lukijancsin, az intézmény igazgatója, valamint Viktor Szimkánics, a 17 000 lakosú Dolhai kistérség polgármestere. Jelen volt még az ünnepségen Kórós Attila ungvári konzul és Mihajlo Lovha, a Dolha Fejlődéséért civil szervezet vezetője.

Ilosván a program keretében a város három óvodája is fel lett szerelve új óvodai bútorokkal, amelyek átadására az Ilosvai 1 Sz. Óvodában Sztepan Bobik, Ilosva polgármesterének jelenlétében került sor.

Badó Zsolt