Bemutatták a halábori Fedák Sári Közösségi Ház látványtervét

2020. október 16., 21:48 , 1029. szám

Ünnepélyes keretek között mutatták be a közeljövőben a beregszászi járási Haláboron megépülő Fedák Sári Közösségi Ház látványtervét október 15-én.

Az esemény istentisztelettel kezdődött a helyi református templomban. Károlyi József református lelkész igehirdetésében hálát adott Istennek, illetve köszönetet mondott azért, hogy vannak olyan emberek, akik segítenek és odafigyelnek a kárpátaljai magyarokra. Majd a gyülekezet nevében megköszönte a Haláborért civil szervezetnek, hogy általuk két légkondicionálóval bővülhetett a templom.

Az esemény a halábori Tiszavirág Néptáncegyüttes elő­adásával folytatódott a tervezett közösségi ház előtti téren.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Bege Krisztina ungvári magyar konzul, Beke Mihály András beregszászi magyar első beosztott konzul, Péter Csaba, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) képviselőjelöltje, a Kárpát Ház civil szervezet kuratóriumának elnöke, Tóth Miklós, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, Horváth László, a Beregszászi Járási Tanács alelnöke, Babják Zoltán, Beregszász polgármestere, Molnár László, a Beregszászi Járási Tanács képviselője, a KMKSZ kulturális titkára, Tóth Győző beregszászi járási képviselő, a Kárpát Ház civil szervezet ügyvezetője, Kádár Szilvia, a KMKSZ Halábori Alapszervezetének elnöke, illetve Kocsis Barnabás halábori polgármester.

Nem véletlenül fogja Fedák Sári nevét viselni ez a közösségi ház, hiszen egy igazán legendás személyiségről van szó – fogalmazott beszédében Beke Mihály András. „Ez a leány tökéletesség, ez a leány a szebbik élet, ez a leány szomorú vígság, ez a leány csak idetévedt. Körülte sír, suhogva, szállva, Heinének s Offenbachnak árnya… Mennyit fog még sírni, bűnhődni, mert szebb és különb, mint a többi…” – idézte Ady Endre szavait a díváról a magyar konzul. Fedák Sári jelentősen túlnőtt hőn szeretett szülőföldjén, személyisége az egész magyar kultúra részévé vált. A kultúra és a hagyomány az, ami bekapcsolja a határon túli magyar közösségeket az egész magyar nemzet kulturális vérkeringésébe – hangsúlyozta.

Péter Csaba beszédében elmondta, hogy a halábori emberek megérdemlik – ezen belül is a gyerekek –, hogy megfelelő körülmények között tudjanak az ünnepekre készülni, gyakorolni, nem pedig egy olyan épületben, ahol hideg van vagy éppen túlságosan is meleg, és amelyet a szovjet múlt hagyott hátra. Ha törekszünk rá, mindig megtalálhatjuk azt az utat, azokat az eszközöket és személyeket, akiken és amelyeken keresztül meg tudjuk valósítani az álmainkat. Ebben az esetben is így történt: a magyar kormány e mellé az ügy mellé állt, így hamarosan elkezdődhet a látványterv gyakorlati kivitelezése. Az építkezésnél kizárólag helyi munkaerőt szeretnének alkalmazni, hogy az itteniek a szülőföldjükön találják meg családjuk számára a megélhetést – tájékoztatott a KMKSZ megyei képviselőjelöltje.

Babják Zoltán biztosította a jelenlévőket, hogy a megépülő közösségi ház működtetését a legjobb tudása szerint fogja támogatni annak érdekében, hogy mindig megteljen kulturális tartalommal.

Tóth Győző a halábori közösség nevében mondott köszönetet az elhangzott biztató szavakért, illetve az anyaországi támogatásért, amely Halábort is elérte. „Külön öröm nekünk, haláboriaknak, hogy ez az épület Fedák Sári nevét viselheti majd, valamint hogy haláboriak dolgozhatnak benne” – fogalmazott a járási képviselő.

Az ünnepi beszédeket követően Beke Mihály András és Péter Csaba bemutatták a halábori Fedák Sári Közösségi Ház látványtervét a jelenlévőknek.

Az esemény kulturális programmal zárult.

D. P.