Csetfalván átadták a Móricz Zsigmond Kulturális Központot

2020. október 17., 08:35 , 1029. szám

A híres magyar íróról elnevezett, 25 millió forint anyaországi támogatásból teljesen felújított létesítményt október 15-én adták át nagy érdeklődés közepette.

Az esemény kezdetén Beke Mihály András beregszászi magyar első beosztott konzul, illetve Péter Csaba, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) képviselőjelöltje, a Kárpát Ház civil szervezet kuratóriumának az elnöke vágták át az átadást szimbolizáló nemzeti színű szalagot, majd felavatták az épület falán elhelyezett Móricz Zsigmond-emléktáblát.

Ezt követően Egressy Márton görögkatolikus parochus, Rácz István római katolikus atya, illetve Orbán Sándor református lelkész kértek áldást a felújított kulturális központra.

Orbán Sándor Isten igéjére utalva elmondta: a legfontosabb az életünkben, hogy a szeretet legyen naggyá. Ez az épület is arra szolgál majd, hogy a helyi közösségben egymás kultúráján keresztül tudjuk szeretni a másikat.

Az ünnepség meghívott vendégei között volt Bege Krisztina ungvári magyar konzul, Tóth Miklós, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselője, Sin József, a Beregszászi Járási Tanács elnöke, a KMKSZ járási tanácsi listavezetője, Darcsi Karolina, a KMKSZ politikai és kommunikációs titkára, a KMKSZ Beregszászi Kistérségi Tanácsának listavezetője, Halász László, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal művelődési osztályának vezetője, Varga Éva, a Beregszászi Járási Könyvtárhálózat igazgatónője, Molnár László, a KMKSZ kulturális titkára, beregszászi járási képviselő, Tóth Győző, beregszászi járási képviselő, a Kárpát Ház ügyvezetője, illetve Tar Attila, a KMKSZ Csetfalvai Alapszervezetének elnöke.

Elsőként Tóth Győző ismertette a jelenlévőkkel, hogyan valósult meg a központ felújítása az anyaország támogatásával. Ezt követően Péter Csaba szimbolikusan átadta az épületet Hnatik Anikónak, Csetfalva község jegyzőjének.

Beke Mihály András beszédében elmondta, hogy a Magyarországról érkező támogatásoknak többszörös haszna van, hiszen nemcsak kulturális központ jött létre, hanem az építkezés a helyi vállalkozóknak is munkát biztosított. A magyar kormány komolyan veszi alkotmányos kötelezettségét, így gondoskodik a határon túl élő magyarokról, mégpedig teszi mindezt abban a szellemben, hogy minden magyar felelős minden magyarért – fogalmazott. „Erdélyi magyarként engem mindig nagy örömmel tölt el azt látni itt, Kárpátalján, hogy mennyire tisztelik a kárpátaljaiak az innen származó múltbéli neves embereket, hiszen nem mi tartjuk meg hagyományainkat, hanem a hagyományaink tartanak meg minket” – tette hozzá.

Péter Csaba örömét és köszönetét fejezte ki, hogy 2015-ben felhatalmazást kapott a kárpátaljai magyar politikai réteg a választóktól, így látható eredményeket sikerült elérniük. „Az utóbbi időszakban szinte minden héten hallhatunk arról, hogy a különböző településeken felújításra kerültek a közintézmények, vagy letettük egy épület alapkövét, esetleg a közeljövőben kialakítandó létesítmény látványtervét osztottuk meg” – mondta el a KMKSZ képviselőjelöltje. A kuratóriumi elnök beszélt továbbá az árvízvédelemről – hiszen Csetfalvát is sújtotta korábban a nagy tiszai árvíz –, s biztosította a megjelenteket afelől, ha ismét bizalmat szavaznak nekik a választópolgárok, akkor a töltésfejlesztés kérdését is a megyei tanács elé terjesztik. Hozzátette, Brenzovics Lászlóval, a KMKSZ elnökével és listavezetőjével konzultálva megállapodtak abban, hogy a településen iskolabővítést szeretnének a jövőben kivitelezni – függetlenül a választások eredményétől –, amelynek keretében új óvoda is épül Csetfalván. „Bízom benne, hogy október 25-én jól fognak dönteni, a magyar érdekképviseletet választják majd, és nem ülnek fel mindenféle »buborékpárt« pillanatnyi, ócska ígérgetéseinek” – zárta gondolatait Péter Csaba.

Sin József arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a még szovjet érában elvett szántó- és termőföldeket szeretnék visszaszolgáltatni az embereknek, hiszen a faluban számos mezőgazdász tevékenykedik. „Az, hogy most itt állhatunk, ebben a frissen átadott épületben, azt sugallja, hogy az itt élő emberek bíznak magukban, bíznak a jövőben” – tette hozzá.

Tar Attila úgy fogalmazott: elérkeztünk ahhoz az időhöz, amikor méltóképpen tudjuk ebben a kultúrközpontban ápolni, gyakorolni hagyományainkat, szokásainkat, valamint átadhatjuk mindezeket a gyerekeinknek. Ezt követően a település lakosai nevében köszönetet mondott Magyarországnak a nagy értékű támogatásáért, illetve a Kárpát Ház civil szervezet munkájáért.

Az esemény végén az újonnan felavatott színpadon az óvodás és iskolás gyerekek kulturális előadásait tekinthették meg a résztvevők.

D. P.