Ljasko: Elkezdődött az influenza elleni védőoltások beadása Ukrajnában

2020. október 28., 19:55

Ukrajnában elkezdődött az influenza elleni védőoltások beadása, rövidesen 40 ezer adag vakcinát juttatnak az egészségügyi intézményekbe a személyzet számára – közölte Viktor Ljasko helyettes egészségügyi miniszter és országos közegészségügyi főorvos kedden a kormány honlapján, adta hírül a korrespondent.net hírportál.

Ljasko elmondása szerint a 2020–2021-es influenzaidényre Ukrajna 665 ezer dózis influenza elleni védőoltást szerzett be. Hozzátette: hamarosan 40 ezer adag influenza elleni vakcinát szállítanak ki az egészségügyi intézményekbe koronavírusos betegekkel foglalkozó egészségügyi dolgozók beoltásához.

A helyettes tárcavezető kifejtette, annak ellenére, hogy az influenzavírus által okozott fertőző betegség általában szövődménymentesen zajlik, súlyos következményekkel is járhat. Az influenzavírus keringése a Covid–19 járvány idején az őszi és téli hónapokban súlyosan érintheti a lakosság sérülékeny csoportjait – tette hozzá.

Ljasko szavai szerint az idei influenzaidényben a Covid–19-fertőzöttekkel dolgozó egészségügyi személyzet beoltása élvez prioritást. Ennek megfelelően a legnehezebb időszakra 665 ezer adag influenza elleni vakcinát szállítanak Ukrajnába különböző gyártóktól.

A helyettes egészségügyi miniszter az influenza elleni vakcina tömeges beadatására szólította az ukránokat október 7-én annak érdekében, hogy megelőzhető legyen az influenzának a Covid–19-cel történő kombinálódása. Akkor a Facebook-oldalán azt írta, hogy az influenza várható törzsei elleni vakcinák már Ukrajnában vannak. Mint jelezte, az állam költségére ingyenesen beoltják influenza ellen az egészségügyi dolgozókat, a rendőröket, határőröket, oktatási dolgozókat.

(vb/karpat.in.ua)