Potápi: A magyarság története mindazon népek története, akik egykor a közös hazában éltek

2020. október 28., 08:18 , 1030. szám

A magyarság története mindazon népek története, akik egykor közös hazában, Magyarországon éltek, és azt közösen építették – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára múlt szerdán Zágrábban.

Potápi Árpád János az Ars et Virtus – Horvátország–Magyarország: 800 év közös kulturális öröksége című kiállítás bemutatóján tartott beszédében kiemelte: a magyar történelem egyben szlovák, román, ruszin, de horvát történelem is, és a horvát történelem egyben magyar történelem is.

Az elmúlt évszázadok során – különösen ez a két nép a Kárpát-medencében – egymásra támaszkodva, egymást védelmezve, segítve élte túl az elmúlt évszázadokat – fogalmazott.

Hozzátette: „Jó 800 évig volt közös a történelmünk, bár sokszor azóta, az elmúlt évszázadban, mindkét nemzet részéről voltak olyanok, akik letagadták, tiltották, elítélték, megvetették, illetve eltagadták, a múlt homályába próbálták burkolni ezt a közös múltat.”

Úgy vélte ugyanakkor, hogy nagyon sokan voltak azok, akik tudták, hogy mindez nem igaz. Hiszen szerinte a két nép túl sem élte volna az elmúlt évszázadokat, ha nem együttesen lép fel Közép-Európában.

Örömének adott hangot, hogy Horvátországban a magyar nemzetiségnek erős magyar képviselete van.

„Büszkék vagyunk arra, hogy a választásokon nagy számban vettek részt a magyarok, és legitim kisebbségi parlamenti képviselőt választottak Jankovics Róbert személyében” – mondta, hozzátéve: csakúgy, mint a magyarországi horvátok esetében, Magyarország is mindent megtesz annak érdekében, hogy az elmúlt évszázadokhoz hasonlóan Magyarországot a hazájuknak érezzék.

(MTI/Kárpátalja)