Gördülékenyen zajlik a távoktatás a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Szakgimnáziumában

2020. november 7., 18:47 , 1032. szám

A koronavírus-járvány következtében bevezetett, egész országra kiterjedő karanténkorlátozások ismét rákényszerítették a diákokat és a tanárokat, hogy ideiglenesen áttérjenek a távoktatásra. Ennek értelmében a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) és annak szakgimnáziuma is jelenleg online formában oldja meg az oktatást. Ennek részleteiről Soós Katalin, a szakgimnázium igazgatója adott interjút hetilapunknak.

– Milyen formában és milyen körülmények között zajlik a szakgimnáziumban jelenleg a távoktatás?

– Sajnos, szakgimnáziumunkban is át kellett térni a digitális oktatási formára a vírus terjedésének megelőzése érdekében. A vezetőség döntése értelmében november 15-ig dolgozunk ebben az oktatási formában, de az országos vagy megyei járványhelyzet felülírhatja terveinket.

A digitális oktatás megvalósításában már van tapasztalatunk. Most nem ért olyan váratlanul senkit a helyzet, mint márciusban, bár akkor is nagyon ügyesen vettük az akadályokat. A nyár folyamán minden tanárunk elvégezte a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) által szervezett Oktatás a digitális térben című tanfolyamot, és már szeptembertől készültünk az egységes digitális tér használatára. A II. RF KMF Puskás Tivadar Számítástechnikai Központja minden tanár és diák számára létrehozott új, az oktatában használandó e-mail-címeket, osztályokat, így könnyedén tud csatlakozni minden diák a létrehozott digitális tanteremhez, és használják a már kipróbált különféle digitális platformokat.

– Mik a tapasztalatok, össz­hangban működik a tanárok és diákok között az online oktatási forma?

– Törekszünk az összhangra és a minőségi oktatásra ebben a formában is! De ez sokszor tantárgy- és csoportfüggő is. Vannak csoportok, amelyek pillanatok alatt, pontosan, időben csatlakoznak az órához, és zökkenőmentesen zajlik az oktatás, és vannak csoportok, ahol kicsit döcögve indul be a folyamat. Legnehezebb az első évfolyamosokkal volt, hiszen egy részüknek nincs tapasztalata a digitális tanulás terén, s velük az alapoktól kellett kezdeni. Idejében elkezdtük a felkészülést, így most már ők is haladnak. Meg kell említenem a tanáraink odaadását és emberfeletti munkáját, kreativitását, hiszen a pedagógusok részéről legalább kétszer annyi munkával jár a felkészülés és az értékelés, mint kontakt formában. A diákoknak is kétszer annyi időt kell a számítógép előtt tölteniük, mint máskor. Az egészségük védelmében a 90 perces órapárok helyett 45 perces online órákat tartunk szigorúan órarend szerint. Ez azt is jelenti, hogy órarend szerint minden diáknak be kell jelentkeznie, és részt kell vennie az órán. Ennek a megvalósulását gyakran áram- vagy éppen internetkimaradás gátolja, nehezíti. Ugyanolyan komolyan vesszük a távoktatást, mint a valóságos, tantermeinkben zajló oktatást. A sikerességhez a szülők pozitív hozzáállására is szükség van, hiszen a diák órarend szerint tanul, ami csak akkor sikerül, ha a háttérben nem zavarják. A családnak is alkalmazkodnia kell ehhez a helyzethez is.

– A jelenlegi információk szerint meddig fog tartani a távoktatás, és mikor ülhetnek vissza a diákok az iskolapadba?

– Ahogy már említettem, a belső rendelet szerint november 15-ig vagyunk távoktatásban, de ezeket mindig az aktuális járványhelyzethez kell igazítanunk. Bízunk benne, hogy mihamarabb visszatérhetünk az iskolapadokba.

– Felvetődik a kérdés, ha a karanténkorlátozások elhúzódnak a félév végéig, hogy történik majd a diákok osztályozása? Mi ebben a kérdésben a főiskola álláspontja?

– Bízunk benne, hogy nem kerül rá sor. Ha mégis, ebben az esetben a tavaszi félévhez hasonlóan zárjuk. Most már megvannak az eszközeink és módszereink is, melyekkel – bár ezeket hosszú távon nem tartjuk jónak – kivitelezhető a félévzárás. Borzasztóan megviseli a diákok és a tanárok pszichofizikai erőnlétét a folyamatos bezártság és a digitális eszközök állandó használata, ezért a megelőzésre tesszük a hangsúlyt, hogy mielőbb visszatérhessünk a megszokott hétköznapokba.

K. K.