Ukrajnában még mindig sok a sugárfertőzött élelmiszer

2011. április 15., 10:00 , 535. szám

A Greenpeace jelentése világított rá arra a közelmúltban, hogy Ukrajnában a mai napig több százezer ember fogyaszt sugárfertőzött élelmiszereket, még 25 évvel a csernobili atomkatasztrófa után is. Az aggasztó helyzetre elsősorban a nemrégiben Japánban történt hasonlóan tragikus esemény hívta fel a figyelmet.

A Greenpeace adatai szerint Ukrajna északnyugati részén két nagyobb területen is elfogadhatatlanul nagy mennyiségben tartalmazzák az alapvető élelmiszerek a radioaktív cézium-137 izotópot, ami a csernobili atomerőmű katasztrófája után szabadult fel. A csoport burgonyából, tejből, gyökérzöldségekből és bogyós gyümölcsökből vett mintát a jelentés elkészítéséhez - írja az Associated Press.

Mindkét terület kívül esik az atomerőmű körül kijelölt 30 kilométeres "tilalmi zónán", ugyanakkor közvetlenül útjába estek annak a sugárfelhőnek, amely a reaktor felrobbanása után alakult ki és terjedt el a környező országok felé.

A magas értékek ellenére az ukrán kormány már két évvel ezelőtt leállította azokat az intézkedéseket, amelyekkel csökkenteni tudták az élelmiszerekbe kerülő radioaktív izotóp mennyiségét - írja az OrientPress Hírügynökség. Ezek közé tartozott például, hogy a szarvasmarhák számára távolabbi területekről szállítottak olyan szénát, amely mentes volt a sugárfertőzéstől. (orienpress.hu/Kárpátalja)