I. Főiskolai és Egyetemi Viselkedéskultúra és Protokoll Verseny

2011. április 15., 10:00 , 535. szám

2011. április 6-án a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola (BKF) és a Magyar Protokollosok Országos Egyesületének közös szervezésében került megrendezésre az I. Főiskolai és Egyetemi Viselkedéskultúra és Protokoll Verseny.

Első alkalommal a BKF adott otthont a versenynek, vállalva annak szervezését, feladatainak kidolgozását és lebonyolítását.

A BKF nevében dr. Vass László rektor köszöntötte a megjelenteket.

A verseny fővédnöke Tarlós István, Budapest főpolgármestere, míg védnöke dr. Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára volt. Tarlós István mellett a versenyzőket levélben köszöntötte Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke és Pántos György, a Külügyminisztérium protokollfőnöke.

A verseny technikai feladatait Nagy Ildikó, a Magyar Protokollosok Országos Egyesületének tagja, a BKF címzetes docense, szakvezető ismertette, majd bemutatta a zsűri tagjait, a szakma elismert és tekintélyes képviselőit: dr. Görög János, a zsűri elnöke, nyugállományú nagykövet, az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsi Hivatal Nemzetközi Főosztályának főtanácsadója, dr. Vámos Lászlóné, a zsűri társelnöke, igazságügyi főtanácsos, a Magyar Protokollosok Országos Egyesületének Alapítója és örökös tiszteletbeli elnöke, Madridban Nemzetközi Protokoll Érdemrenddel kitüntetett protokoll szakértő, Galovtsik Erik, a zsűri alelnöke, főtanácsos, Kormányvendégház Igazgatója, Protokoll Aranylánc kitüntetettje, dr. Sille István, a zsűri társelnöke, több protokollkönyv szerzője, főiskolai oktató, protokollszakértő, Tanay Gabriella, protokoll-szaktanácsadó, BKF diákképviselet.

A versenyre meghívást kapott a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola diákjainak csapata is. Összesen 11 csapat indult, 9 intézmény képviseletében: Általános Vállalkozási Főiskola, Zsigmond Király Főiskola, Rendőrtiszti Főiskola, Budapesti Gazdasági Főiskola, Pázmány Péter Katolikus Egyetem, II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (Ukrajna), Szászrégeni Grup Scolar Lucian Blaga Iskola (Románia), Egri Eszterházy Károly Főiskola, Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola. A házigazda főiskola versenyen kívül indította saját csapatát.

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát képviselő hallgatók: Dobos Sándor (5. évf.), Kun Renáta (5. évf.), Orgován Krisztina (2. évf.), Szedlák Katalin (1. évf.), Somi István (1. évf.). Felkészítő tanáruk Vass Ilona, a II. RF KMF főtitkára volt.

A verseny a csapatok és intézményeik 3 perces bemutatójával kezdődött. A zsűri a bemutatókat is értékelte. (A Rákóczi-főiskola bemutatója megtekinthető a főiskola honlapján). A résztvevők számot adhattak az általános és közéleti viselkedéskultúrával kapcsolatos ismereteikről, valamint a protokoll hazai és nemzetközi vonatkozású kérdéseivel kapcsolatos tudásukról és készségeikről.

A szervezők e rendezvénnyel kívántak hozzájárulni az európai normákat ismerő szakemberképzéshez, amely minden felnőttoktatási intézménynek is feladatát képezi. Magyarország európai uniós elnökségének jegyében szükségét látták egy olyan megmérettetésnek, ahol a hallgatók kipróbálhatják a megszerzett ismereteik gyakorlatban történő alkalmazását.

A versenyzők 10 versenyszámban mérettettek meg, amelyek során a protokollismeretek valamennyi témakörével találkozhattak. Többek között tisztában kellett lenniük az általános és közéleti viselkedéskultúra, a protokoll hazai és nemzetközi szabályaival, valamint a diplomáciai protokoll néhány elemével. A csapatoknak számos feladatban kellett sikeresen teljesíteniük: egy nap az Európai Unióban tesztfeladatok, rangsorolás és ültetési rendek, zenei műveltségi feladat, étkezési kultúra, gasztronómiai feladatok, társasági viselkedéskultúra, öltözködéskultúra stb.

A zsűri értékelése alapján a Rákóczi-főiskola csapata az előkelő III. helyezést érte el.

A verseny győztese a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karának csapata lett, II. helyezett a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Karának csapata.

A zsűri különdíjjal jutalmazta a versenynek otthont adó Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola csapatát.

A díjakat dr. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár nyújtotta át a résztvevő intézmények hallgatóinak.

A rendezvény László Attila nemzetközi táncmester, valamint Yegonyan Oksana nemzetközi koreográfusmester Táncol az Unió című előadásával zárult. Az előadás keretében a résztvevők megismerkedhettek a protokolláris rendezvények, társadalmi összejövetelek részeként megrendezésre kerülő nevezetes bálok megjelenési, öltözködési, viselkedési szabályaival, valamint gyakorolhatták a báli táncok alaplépéseit.

Dobos Sándor