Görög katolikus ifjúsági és sportnap Salánkon

2011. április 15., 10:00 , 535. szám

A közelmúltban a beregszászi magyar esperesi kerület szervezésében nagyszabású ifjúsági és sportnap zajlott Salánkon. A rendezvényen a kerület görög katolikus egyházközségeiből érkezett 5-9. osztályos hittanos lányok vetélkedtek egymással.

Az esemény kapcsán Csirpák József salánki görög katolikus parochus elmondta: "A beregszászi magyar esperesi kerületben az utóbbi években többször szerveztünk ifjúsági és sportnapot hittanosaink számára. Úgy gondoljuk, mindezen rendezvények kitűnően alkalmasak a test pallérozására, versenyek keretében a vidám, jó hangulatú vetélkedésre, az ismerkedésre. Ez a második alkalom, hogy külön a lányok számára szerveztünk sportnapot. Tavaly a sport a kosárlabda jegyében zajlott. Idén úgy döntöttünk, hogy különböző ügyességi vetélkedőkön mérkőzzenek meg hittanosaink. A rendezvényre ez alkalommal is igen sokan - nyolcvanan - érkeztek a kerület számos településéről: a házigazda salánkiakon kívül Mátyfalváról, Forgolányból, Tiszaújlakról, Tiszapéterfalváról, Tiszabökényből, Csepéből, Dédából, Borzsováról, Nagybégányból, Tiszacsomáról, valamint Mezőgecséből. Ifjúsági és sportnapunkat Romzsa Tódor vértanú püspökről neveztük el, akinek 100. születési évfordulóját idén április 14-én méltatjuk."

A helyi Mikes Kelemen Középiskolában lebonyolított rendezvényt Csirpák József atya rövid imával nyitotta meg, majd a tizenkét csapat megkezdte a kora délutánig tartó, vidám hangulatban zajló vetélkedést. Kötélhúzás, zsákbanugrálás, kosárlabda-vezetés, bukfencezés és más, az ügyességet próbára tevő versenyek alakították ki a végeredményt, melyet - hogy az izgalom tovább növekedjék - nem azonnal hirdettek ki.

Az elfáradt hittanos lányokat helyi finom ízeket tartalmazó ebéd üdítette fel, majd a Szent Mihály arkangyal tiszteletére szentelt görög katolikus templomba mentek át, ahol imaórára került sor. Ezt követte az eredményhirdetés, majd a díjkiosztás. A legjobbaknak ez alkalommal a salánki hittanosok bizonyultak, a második a tiszabökényi, a harmadik pedig a nagybégányi lányok csapata lett. A dobogós helyezést elért csapatok értékes ajándékokban részesültek, de a többiek sem távoztak üres kézzel: mindegyikük Romzsa Tódor püspök ikonját ábrázoló pólót kapott. Az ifjúsági és sportnapot a tervek szerint jövőre is megrendezik majd.

Csirpák atya végezetül elmondta még, hogy a lányok után most már a hittanos fiúknak kell készülniük, akik számára június 4-én szerveznek sportnapot a labdarúgás jegyében.

F.Zs.