Elnapolták a Tiszaújlaki Kistérségi Tanács első ülését

2020. november 29., 13:09 , 1035. szám

Mindössze tizenegy képviselő jelent meg a megválasztott huszonhatból azon az alakuló ülésen, amelyet november 28-ra hívott össze a helyi választási bizottság. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a Nép Szolgája párt képviselői az ellen tiltakoztak távolmaradásukkal, hogy négy képviselőtársuk adminisztratív késlekedések miatt nem vehetett volna részt az első, meghatározó jelentőségű plenáris ülésen.

A választási bizottság ismertette a választás eredményeit. A Tiszaújlaki kistérség polgármesterévé Tiszaújlak korábbi polgármesterét, a független jelöltként indult Kovács Istvánt választották. A 26 tagú képviselő-testületbe 12 képviselőt a KMKSZ, 7-et a Ridne Zakarpattya párt, 4-et a Nép Szolgája párt, 3-at pedig az UMDSZ delegált.

Kovács István polgármester letette a polgármesteri esküt, majd sorban a megjelent tizenegy képviselő is.

A polgármester első, rövid beszédében objektív, professzionális együttműködést kért a megválasztott képviselőktől a kistérséghez tartozó települések fejlesztésének, a helyi közösség jólétének előmozdítása érdekében. Majd bejelentette, hogy mivel a megválasztott képviselők fele sem jelent meg az első ülésen, a tanács első plenáris ülését elnapolja egy olyan időpontra, amikor minden megválasztott képviselő jelen lehet majd.

A KMKSZ megválasztott tizenkét képviselőjéből csak Székely Gusztáv frakcióvezető volt ott a szombati ülésen, ő lapunknak elmondta, hogy két képviselőtársuk regisztrációja nem történt meg a szombati tanácsülésig, illetve a Nép Szolgája párt négy képviselője közül ugyancsak két képviselő nem lett volna még jogosult az eskü letételére.  „Nem elég, hogy az egyik képviselőjelöltünk betegségéből kifolyólag amúgy is akadályoztatva van a kérvénye megírásában, de a már leadott kérvény tulajdonosának sem készült el időben az igazolványa. Ennek ellenére összehívta a territoriális választási bizottság az alakuló ülést. A KMKSZ-frakció megbeszélést tartott az alakuló tanácsülés előtt, ahol arról döntöttünk, hogy távol maradunk” – fogalmazott Székely Gusztáv. Egyedül őt delegálta a frakció azzal a céllal, hogy kérje az első plenáris ülés elnapolását, mert ha nem a teljes létszámú testület döntene a bizottsági helyek és tisztségek elosztásáról, az torzítaná a választói akaratot.

Erre végül nem volt szükség, hisz a Nép Szolgája párt képviselői megtudták, hogy a KMKSZ bojkottálja az első plenáris ülést, így ők is a távolmaradás mellett döntöttek. Mivel a képviselők fele sem jelent meg az alakuló ülésen, nem lehetett megtartani az első plenáris ülést. Remélhetőleg a következő ülésen már ott lehet  mind a 26 megválasztott képviselő.

Badó Zsolt