Borbemutató az ungvári várpincében

2011. április 8., 10:00 , 534. szám

Kárpátalján eddig példa nélküli borbemutatóra került sor kedden az ungvári várban. A Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusa révén ugyanazokat a borokat kóstolhattuk, amelyeket Európa Magyarországra látogató vezetői fogyasztanak ezekben a napokban.

Mint ismeretes, Magyarország 2011 első félévében az Európai Unió elnökeként Budapesten, Gödöllőn és Brüsszelben fontos és magas szintű tanácskozások házigazdája. Az államfők, miniszterelnökök és miniszterek hivatalos tárgyalásait, megbeszéléseit ebédek és vacsorák követik. Ezeken az alkalmakon az ételeket és borokat Magyarország biztosítja. E célból a budapesti Külügyminisztérium a legjobb magyar borászok termékeiből választotta ki azokat a borokat, amelyek az Európai Unió vezetőinek asztalára kerülnek. Az ungvári magyar főkonzulátus ezekből a kiváló italokból tartott borkóstolót Kárpátalja megye prominens személyiségei - politikusok, diplomaták, közigazgatási és önkormányzati vezetők, művészek és tudósok - számára. A vendégek között ott volt többek között Ivan Baloga, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnöke, Marian Sladecek, a Szlovák Köztársaság ungvári főkonzulja, valamint Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke, Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke, Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke is.

A borkóstoló előtt a vendégeknek levetítették azt a rövidfilmet, amely Magyarországot reprezentálja az Európai Uniós elnökség alatt, s azt hivatott bemutatni, a Magyar Köztársaság mivel járult hozzá az európai emberek életéhez. "Szeretném felhívni a figyelmet az utolsó jelenetre: Magyarország mindenkit szeretettel vár, visszavár, bárhol is éljen a világon" - hangsúlyozta köszöntőjében a házigazda tisztét betöltő Bacskai József ungvári magyar főkonzul.

A borokat maga Gál Helga, a magyarországi európai uniós rendezvények sommelier-je mutatta be. Mint az est során elhangzott, volt miből válogatnia, hiszen mind a 22 magyar borvidék termelői jelölhették boraikat Európa képzeletbeli asztalára, s elsősorban azoknak a borászoknak az italaiból válogattak, akik korábban már elnyerték Magyarországon a rangos Év Borásza címet.

Az ungvári vár pincéjében kifejezetten borkóstolásra kialakított teremnél keresve sem lehetett volna jobb helyet találni e rendezvénynek. Az ódon boltívek alatt a halk léptű pincérek tizenegyféle borból kínáltak kóstolót, ami rangtól és vérmérséklettől függetlenül minden résztvevőt bizonyos fokú megilletődöttséggel és áhítattal töltött el. Ezen az estén, mint Bacskai főkonzul fogalmazott, valóban a bor lett a főszereplő, a vendégek pedig a tanítványok szerepét töltötték be, akiket Gál Helga tapasztalt pedagógusként ismertetett meg a borkóstolás és a borismeret alapjaival. A "tanítványok" megtanulhatták értékelni az ital színét, illatát, ízét és zamatát, szorgalmasan keresgélhették a savakat és tanninokat. Két ital között apró falatkák - sajt, szőlő, dió, hús és hal, aszalt és friss gyümölcs - segítettek felfrissíteni az ízlelőbimbókat, s egyben rávezetni a vendégeket arra, hogyan társíthatók és fokozhatók az italok és ételek ízei.

A kóstolás a hagyományok értelmében roséval kezdődött, amely a szekszárdi borvidéken termett Kékfrankos szőlőből készült, majd Somló vidékéről származó, Olaszrizling és Juhfark házasításából született fehérbor következett. A fehérborokat ezenkívül egy ugyancsak somlói Olaszrizling, valamint Tokaji Szamorodni képviselte. Ezután a vörösborok következtek, a sort etyeki Pinot Noir nyitotta, majd kóstolhattak a vendégek szekszárdi Kékfrankost, és a villányi borvidék nedvei is asztalra kerültek egy Cabernet Franc, Merlot és Cabernet Sauvignon házasításából keletkezett borral. Az édes borok sorát balatonboglári Tramini nyitotta, azután tokaji cuvée következett Hárslevelűből és Furmintból, majd Bacskai főkonzul jóvoltából a híres Tokaji Aszúból is kóstolót kaphattak a megjelentek, méghozzá a híres ötputtonyosból! A magyarországi borokhoz ráadásként, az est tizenegyedik italául, az egyik kárpátaljai borászat termékét is megkóstolhatták a vendégek.

Ugyancsak a vendéglátók jóvoltából a borkóstolót rövid szünet után pálinkakóstoló követte, melynek során hungarikumként egy kelet-magyarországi pálinkafőző üzem termékei közül a vilmoskörte-, a kajszi-, a birs- és az újfehértói fürtös ágyas meggypálinkából kaptak ízelítőt a megjelentek.

Az est során több ízben is utalás történt rá, hogy a borkóstoló segíthet a kulturált borfogyasztás európai hagyományának kárpátaljai meghonosításában. Bacskai József főkonzul zárszavában azt hangsúlyozta, hogy Magyarország az Európai Unió soros elnökeként is igyekszik mindent megtenni szomszédja európai integrációs törekvéseinek támogatása érdekében, s ezt az estét is annak reményében szervezték, hogy Ukrajna mielőbb csatlakozik az Európai Unió országainak családjához.

szcs