Vasárnapi "Szivárvány"

Új játszóteret avattak Palágykomorócon

2011. április 8., 10:00 , 534. szám
Kovács Miklós és Andrejcsák-Tóth Anetta felavatták...,

Az ungvári járási Palágykomoróc községben a KMKSZ-alapszervezet úgy döntött, hogy játszóteret épít a 800 lakosú faluban élő kisgyerekek számára. A nemes kezdeményezést anyagilag támogatta a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és a helyi tanács, a palágykomoróci lakosok pedig Tóth László vezetésével igyekeztek minél szebbé varázsolni a kicsinyek szórakozását szolgálni hivatott Szivárvány játszóteret.

A vasárnap délutáni játszótéravató ünnepségen Andrejcsák-Tóth Anetta, a KMKSZ Palágykomoróci Alapszervezetének elnöke köszönetet mondott a támogatóknak és azoknak, akik segítettek a kialakításában, majd hangsúlyozta: "Szeretném, ha mindenki szívügyének tekintené, óvná és védené a játszóteret, hogy nagyon sok évig szerezhessen örömet gyermekeinknek és unokáinknak."

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke elismerően szólt az esztétikusan kialakított játszótérről, majd elmondta, hogy amennyiben lesz rá mód, a kulturális szövetség a jövőben is támogatni szándékozik hasonló kezdeményezéseket. Végül hozzátette: "Kívánom, hogy Palágykomorócon legyenek gyerekek, aki játszanak, a gyerekek mögött legyenek ép, egészséges lelkületű családok, a családok mögött összetartó palágykomoróci közösség és mögötte pedig legyen erős kárpátaljai magyarság."

Illár József, Palágykomoróc és Kisszelmenc polgármestere azt hangsúlyozta: fontos, hogy a családok vállaljanak több gyermeket, mert hosszú távon csak abban az esetben biztosított a magyarság fennmaradása a közel hétszáz éves településen.

A hangulatos ünnepi műsor keretében a nyolcéves Tóth Csenge Rebeka bátran elszavalta Gyüre Szabina Játszótér című versét, az Illár Viktória vezette Palágykomoróci Nefelejcs Leány- és Asszonykórus népdalokat énekelt, végül Béres Gábor Móra Ferenc Szeresd a gyermeket című versével igyekezett elgondolkodtatni a hallgatóságot.

Béres István, helyi római katolikus plébános az Úr áldását kérte a gyermekekre és családjaikra, majd megszentelte a játszóteret. Végül a sok gyerek birtokba vette a hintákat, a mászókát, a csúszdát. Az ünnepi alkalomra való tekintettel a Kenguru Alapítvány jóvoltából plüssjátékokat is kaptak a kicsinyek, illetve a helyi KMKSZ-alapszervezetnek köszönhetően a játszótér egyik végében megterített asztalról minden gyerek ingyen fogyaszthatott kekszet és csokit.

Bátran kijelenthetjük, hogy április harmadika Palágykomorócon igazi gyermeknap volt.

Badó Zsolt