Téli tárlat és RIT-díjátadó

2020. december 21., 19:17 , 1038. szám

A Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága (RIT) hagyományosan minden év decemberében rendezi meg Téli tárlatát. Idén a díjátadóval egybekötött ünnepélyes megnyitót a koronavírus-járvány miatt szűk körben tartották meg a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeumban.

A megjelentek megemlékeztek a nemrég elhunyt Benkő György festőművészről, aki 1947-ben született Beregszászban. 1973 óta folyamatosan vett részt csoportos és egyéni kiállításokon, 1990 óta a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának a tagja, a RIT alapító tagja. Aktív feladatot vállalt a kárpátaljai kultúra és művészet fejlesztésében. 2002–2015 között a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára volt. „Filozofikus-elemző beállítottságú művész. Vásznain egyidejűleg van jelen a valós és a képzelet szülte világ, a reális élet­anyag és a fantázia. Műveiben a lágyan plasztikus formák, folyamatos kontúrvonalak, a visszafogott, matt tónusok élénk színekbe és expresszív formákba csapnak át, olykor a kontrasztos színek ütköznek egymással” – írta róla Prihogyko Duska. A tárlaton két befejezetlen alkotása is megtekinthető. Úgyszintén egy perc csenddel adóztak a közelmúltban tragikus hirtelenséggel elhunyt Balogh Mária, a Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeum restaurátora emléke előtt, aki több mint 15 évig vezette az intézmény restaurációs részlegét.

Magyarország Ungvári Főkonzulátusa, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a RIT támogatásával idén hatodik alkalommal jutalmazták a kultúránkat és a társaság munkáját kiemelkedően támogató és építő személyeket, művészeket. 2020-ban is két személy – egy kiemelkedő alkotótevékenységet folytató művész és egy művészeteket támogató mecénás – részesült Révész Imre-díjban. Az egyikük Iván Ambrus festőművész, a RIT alapító tagja, autodidakta. Boksay József, Glück Gábor, Koczka András, Soltész Zoltán is a tanítómestere volt. A 60-as évek derekától kezdve kárpátaljai és magyarországi művésztelepeken dolgozott, festményeket, temperákat és akvarelleket készít. Tájképei, csendéletei, enteriőrei és figurális kompozíciói 1954 óta számos egyéni és csoportos kiállításon tekinthetők meg szülőföldjén és külföldön. A 91 éves alkotó idős korára való tekintettel nem volt jelen a rendezvényen, helyette testvére vette át a díjat.

A másik kitüntetett, Vári Fábián László költő, a Magyar Írószövetség Kárpátaljai Írócsoportjának elnöke személyesen vette át az elismerést. A József Attila-díjas költő, néprajzkutató, műfordító Tiszaújlakon született 1951-ben. A helyi általános iskola elvégzését követően a nagyszőlősi magyar középiskolában érettségizett 1968-ban. Ugyanebben az évben sikeresen felvételizett az Ungvári Állami Egyetem bölcsészkarára, magyar nyelv és irodalom szakra, ahol 1978-ban szerzett diplomát. Ungváron tagja lett a Kovács Vilmos szellemi irányítása alatt működő Forrás Stúdiónak. A KMKSZ alapító tagja, 1992–1996 között a Szövetség egyik alelnöke volt. 1994 és 1998 között a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetét irányította. A Magyar Írószövetségnek 2001-től választmányi, 2007-től elnökségi tagja. Jelenleg a Magyar Írószövetség Kárpátaljai Írócsoportjának és az Együtt című folyóirat szerkesztőbizottságának az elnöke, a beregszászi járási Váriban él és alkot.

A díjakat – melyeknek részét képezi egy Erfán Ferenc ipar- és festőművész tervei alapján készült bronzérem, egy oklevél és egyszeri, jelképes pénzjutalom – Buhajla József, Magyarország ungvári főkonzulja, Molnár László, a KMKSZ kulturális titkára és Kulin Ágnes, a RIT elnöke adta át.

Idén a RIT második alkalommal hirdetett ösztöndíjpályázatot olyan kárpátaljai és kárpátaljai származású fiatal magyar képző- és iparművészek számára, akik októberig nem töltötték be 30. életévüket. 2020-ban a tiszapéterfalvai Kutasi Csaba vehette át ezt. 1998-ban született Nagyszőlősön. 2004-ben a Tiszapéterfalvi Általános Iskola megkezdése után a szülei beíratták rajzszakköre. Tanára biztatására 10 évesen jelentkezett a Tiszapéterfalvi Művészeti Iskolába, majd a középiskola elvégzése után az Ungvári Erdélyi Béla Képzőművészeti Koledzsbe felvételizett. Abban az évben nem sikerült bejutnia, de következő évben újra próbálkozott, és akkor felvételt nyert. A koledzs befejezését követően 2018-tól az Ungvári Művészeti Akadémián tanult. „Többnyire realista stílusban próbálok alkotni, de közel áll hozzám az impresszionizmus is. Úgy gondolom, kicsit kilógok a kárpátaljai festészet sorából. Amíg a többség a tájat és különböző aspektusait igyekszik bemutatni, én inkább ebben az otthoni tájban élő embert veszem górcső alá” – így ír magáról ars poeticájában. A fiatal festőművész bemutatása után Kulin Ágnes és a tavalyi ösztöndíjas, Zsigó Olívia nyújtotta át neki az oklevelet.

A díjátadó után Kulin Ágnes, a RIT elnöke megtartotta éves beszámolóját. Szólt a koronavírus-járvány okozta nehézségekről, az elmaradt tárlatokról és művész-összejövetelekről, majd ismertette azokat az új kezdeményezéseket, amelyeket ebben az évben valósíthattak. Megemlítette a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő RIT új projektjeit is, amelyek egyike a digitális tárlatvezetés. Egy másik ilyen pedig a Kovács Vilmos Irodalmi Társasággal (KVIT) közösen szervezett, a Nyitott ablak – képekben a szót és szavakban a képet elnevezésű műhelymunka. Az elnök köszönetet mondott a magyarországi és kárpátaljai szervezeteknek, intézményeknek az állandó támogatásért.

A Boksay József Kárpátaljai Megyei Szépművészeti Múzeumban december 18-tól egy hónapon át tekinthető meg a Téli tárlat, amelyen 24 művész alkotását állították ki tematikusan: az első teremben a kárpátaljai festőiskola hagyományaiban készült munkákat mutatják be, a másodikban az absztrakt alkotások kaptak helyet, átmenetet képez Habda László műve, a harmadik teremben a melankolikus képek, a negyedikben pedig grafikus, dekoratív és illusztratív művek, a RIT emblémájának különböző ábrázolásai és ifjabb Hidi Endre szobrai láthatók.

Rehó Viktória