Gongadze-gyilkosság: vádat emeltek Kucsma volt államfő ellen

2011. április 1., 10:00 , 533. szám

Vádat emeltek Leonyid Kucsma volt ukrán államfő ellen múlt csütörtökön Georgij Gongadze újságíró meggyilkolásával összefüggésben.

Ezt maga a politikus jelentette be, miután részt vett az ügyben tartott ügyészségi kihallgatáson. Kucsma nem mondta, hogy mivel vádolják. Az ukrán főügyészség korábban bejelentette, hogy büntetőjogi vizsgálatot indított Kucsma volt államfő ellen a 2000-ben meggyilkolt újságíró ügyében. Az ügyészség azzal gyanúsítja Kucsmát, hogy "túllépte hivatali hatáskörét, törvénybe ütköző utasítást adott a belügyminisztérium vezetőinek, ami az újságíró halálához vezetett".

A volt államfőt nemcsak a Gongadze-gyilkossággal hozzák kapcsolatba, hanem azzal is gyanúsítják, hogy köze volt Olekszandr Podolszkij újságíró elrablásához és bántalmazásához.

Georgij Gongadze, az Ukrajinszka Pravda című lap 31 éves vezetője és alapítója - aki számos leleplező cikket írt a legmagasabb posztokon tapasztalható korrupcióról - 2000. szeptember 16-án tűnt el, útban kijevi lakása felé. Fej nélküli holttestét két hónappal később találták meg a Kijev megyei Tarascsán, egy erdőben. Kucsmát 2005-ben kikérdezték az ügyben, de nem indítottak ellene eljárást.

Tavaly szeptemberben a főügyészség a 2005-ben rejtélyes körülmények között meghalt belügyminisztert, Jurij Kravcsenkót nevezte meg a gyilkosság megrendelőjeként, Olekszij Pukacs egykori rendőrtábornok vallomására alapozva. Pukacs közlése szerint Kravcsenko a gyilkosság előtt 3-4 nappal, saját miniszteri irodájában utasította őt Gongadze megölésére. A gyilkosságban közreműködött három rendőrt már 2008 márciusában hosszú börtönbüntetésre ítélte egy kijevi bíróság.

Kucsmát múlt csütörtökön az ügyészségen szembesítették Pukaccsal. A volt államfő szerint Pukacsot szemlátomást a "nincs ember - nincs probléma" elv vezérli. Mint mondta: a halott Kravcsenkóra már bármit rá lehet kenni.

A volt államfőt szembesíteni akarták Mikola Melnyicsenko volt kormányőrrel is, aki Kucsma irodájában titokban készített hangfelvételek alapján - amelyek hitelességét azóta sem bizonyították be hivatalosan - megvádolta a volt elnököt a gyilkosság megrendelésével. Kucsma azonban rosszul lett, ezért későbbre halasztották az ügyészségi szembesítést.

Megfigyelők az ügy kapcsán egybehangzóan úgy vélik, a dolgok pillanatnyi állása szerint a vádemelés ellenére aligha várható, hogy Leonyid Kucsma elnököt bíróság elé állítanák, s még kevésbé, hogy elítélnék. (Kárpátalja/MTI)