"Átal mennék én a Tiszán..."

Népzenei örökségünk

2011. március 25., 09:00 , 532. szám
"Átal mennék én a Tiszán..."

Március 19-én immár 17. alkalommal rendezték meg a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség "Átal mennék én a Tiszán..." népdaléneklési versenyét, melyet az idén is Nagyszőlősön, a Perényi Zsigmond Középiskola dísztermében bonyolítottak le. (Folytatás a 10. oldalon)

Az oktatási intézmény tanári kara nevében Marinics Sándor, a tanintézet pedagógusa üdvözölte a versenyen fellépő diákokat, valamint felkészítő tanáraikat, megjegyezve, miszerint a rendezvényt minden alkalommal úgy időzítik, hogy közel essen Bartók Béla születésnapjához. A múlt század kiemelkedő zeneszerzője ugyanis – mint ismeretes – még gyermekként, egy jótékonysági hangverseny során, épp a vetélkedőnek otthont adó helyiségben, az egykori ugocsai megyeháza nagytermében mutatta be első zeneművét. A most lebonyolításra kerülő versenynek pedig – mint kifejtette – egyrészt az a célja, hogy a Kárpátalja különböző településeiről egybesereglett résztvevők megmutassák a népdaléneklés terén elsajátított ismereteiket, a másik cél pedig maga a hagyományápolás. Végezetül a felszólaló bemutatta a zsűri tagjait: Ádám Erzsébetet, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola előadóját, Leszkó Editet, a Nagyszőlősi Bartók Béla Művészeti Iskola tanárát, valamint Grigora Évát, a Nagyszőlősi Járási Állami Közigazgatási Hivatal művelődési osztálya módszerészét, a zsűri elnökét.

Berki Károly, a KMPSZ irodavezetője köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy ha nem is nyer mindenki díjat, valamennyi résztvevő győztesnek érezheti magát, mivel fellépésével igazolja, hogy ismeri a múltban gyökerező népdalokat, melyeket őseink hagytak ránk. Majd leszögezte, miszerint minden nemzetet a hagyományai tartanak meg, s különösen igaz ez egy kisebbségben élő nemzetrész, így a kárpátaljai magyarság esetében.

A felszólalások után – a rendezvény kellemes színfoltjaként – a közönség elé lépett a nemrég megalakult Mezővári Népi Együttes, mely széki dallamokat adott elő.

Ezt követően sorban a közönség és a zsűri elé léptek a vetélkedő résztvevői. Az első korcsoportban, a 6-12 évesek kategóriájában tizenhárom versenyző mutatkozott be, megjegyzendő viszont, hogy a rendezők engedélye alapján, ötéves kora ellenére, Kovács Abigél, a Credo Alapítvány Mezővári Gyermekstúdiójának a tagja is felléphetett a rendezvényen. A résztvevők a Nagyszőlősi, illetve a Beregszászi járásból, valamint a Felső-Tisza-vidékről érkeztek. A versenyt Szilágyi Teodóra, a Tiszaújhelyi Művészeti Iskola diákja nyerte meg (felkészítő tanár Kobály Erika), az Erős Viktória tanárnő által felkészített Tatár Fruzsina, a Tiszapéterfalvai Művészeti Iskola tanulója végzett a második helyen, míg a harmadik helyet Filep Kata, a Credo Alapítvány Mezővári Gyermekstúdiójának a tagja szerezte meg (felkészítő tanár Kovács Erika).

A második kategóriában, a 13-18 évesek korcsoportjában tizenhat versenyző indult a Beregszászi, a Nagyszőlősi és a Munkácsi járásból, valamint a Felső-Tisza-vidékről. A zsűri ítélete alapján az első helyet Paládi Krisztina, a Gyulai Általános Iskola tanulója nyerte meg (felkészítő tanár Oroszi Angéla), Peres Dóra, a Guti Általános Iskola Sin József tanár által felkészített diákja végzett a második helyen, s Farkas Györgyi, a Credo Alapítvány Mezővári Gyermekstúdiójának a tagja lett a verseny harmadik helyezettje (felkészítő tanár Kovács Erika).

A szólóénekesek mellett ezúttal öt kórus indult a versenyen, a Szernyei Általános Iskola, a Tiszapéterfalvai Művészeti Iskola, a Salánki Középiskola, a Csongori Általános Iskola, valamint a Credo Alapítvány Mezővári Gyermekstúdiójának az énekkara. Közülük a Tiszapéterfalvai Művészeti Iskola Erős Viktória tanárnő által felkészített kórusa végzett az élen, a Salánki Középiskola énekkara nyerte a második helyet (felkészítő tanár Homoki Tímea), s a Csongori Általános Iskola Tamási Jolán által felkészített kórusa végzett a harmadik helyen.

A verseny végeztével a résztvevők mindegyike átvehette a KMPSZ emléklapját, a helyezettek emellett a Pedagógusszövetség ajándékcsomagjával gazdagodva térhettek haza. A vetélkedő legfiatalabb résztvevőjeként különdíjat kapott Kovács Abigél (felkészítő tanár Kovács Erika), ugyancsak különdíjban részesült Zelik Henrietta, a Tiszaújhelyi Művészeti Iskola Kobály Erika tanárnő által felkészített diákja.

Berki Károly végezetül elmondta, hogy az előző évek gyakorlatához híven, a verseny mindhárom kategóriájának a győztesei az idén is díjmentesen vehetnek részt a Tiszapéterfalvai Ének-, Zene-, Néptánc- és Kézművestábor munkájában, akárcsak a Credo Alapítvány Mezővári Gyermekstúdiója énekkarának az előadásához zenei kíséretet nyújtó Mezővári Népi Együttes.

Lajos Mihály