Meddig tartózkodhatnak a magyar rendszámú autók Ukrajnában?

2011. március 25., 09:00 , 532. szám

"Ukrán állampolgár vagyok. Egy ideje már Budapesten élek, s ukrán konzuli nyilvántartásba vettek ott. Hány napig és milyen feltételekkel tartózkodhatok Kárpátalján, azaz Ukrajnában magyar rendszámú személygépkocsimmal?"

- Ami a közelmúltig érvényes szabályozást illeti, Ukrajna törvénye a személyes tárgyak stb. ukrajnai behozatalának, vámkezelésének és megadóztatásának rendjéről, amelyet még 2001-ben fogadtak el, kimondta, hogy ukrán konzuli intézményben ideiglenesen konzuli nyilvántartásba vett ukrán állampolgároknak ukrajnai látogatás esetén jogukban áll ideiglenesen behozni Ukrajna területére egy saját tulajdonú közlekedési eszközt egy naptári éven belül legfeljebb 60 nap időtartamra, a behozatali vám és egyéb illetékek megfizetése nélkül, azzal a feltétellel, hogy kötelezettséget vállal: a jelzett tartózkodási idő lejártával a jármű elhagyja az országot. Legutóbbi információink szerint azonban az új rendelkezések 10 napra korlátozzák az ilyen járművek ukrajnai tartózkodását. Miután a változás még egészen friss, minden olvasónknak azt tanácsoljuk, hogy a határon személyesen érdeklődjön a jogszabályok módosulásáról.

A jármű itteni használatához tartsa magánál az ukrán személyigazolványát és az útlevelét is; továbbá szükség lesz a gépkocsi műszaki papírjaira (tehtalon), és/vagy egyéb olyan okmányaira, amelyek igazolják, hogy a jármű külföldön van nyilvántartva, s hogy az az ön tulajdonát képezi; végül kérni fogják a közlekedési eszköz felelősségbiztosítását igazoló dokumentumot is. A határon a levélírónak ki kell töltenie a vámnyilatkozatot, amelyben feltünteti ukrajnai tartózkodásának időtartamát és célját, valamint írásban vállal kötelezettséget arra, hogy a járművet kiviszi az országból.

hk