Határokon átívelő példaértékű összefogás

2021. január 20., 12:21 , 1041. szám

Örömmel, mosolyok sokaságával és megható pillanatokkal kezdődött két, az Ungvári járásban található gyermekotthon lakóinak a 2021-es év. Nagy meglepetésben volt része a Ráti Szent Mihály Gyermekotthon 22, valamint a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon 74 lakójának, akik Mester János, a Határtalan Segítség Alapítvány alapítójának koordinálásában a tiroli és svájci magyarok körében szervezett cipősdoboz-akció keretében összegyűjtött adományokat kapták meg.

Mester János és csapata tíz éve önkéntes alapon végzik a karitatív tevékenységet, amely elmondása szerint egyfajta feltöltődést jelent számukra. A 2020. évi cipősdoboz-akció keretében hat ország – Ausztria, Koszovó, Magyarország, Románia, Szlovákia, Ukrajna – összesen 24 helyszínére jutottak el sikeresen az ajándékok, ezzel közel ezer gyereknek szerezve örömöt. A kezdetektől fogva az akció legfőbb támogatói a tiroli magyarok, akiket Kovács István és Palotai Mariann fog össze. „Fontosnak tartom megemlíteni a Szántó családot Zürichből, akik a motorjai a svájci magyarok hihetetlenül példás összefogásának – fogalmazott Mester János, hozzátéve –: Teca és András által nagyon sok svájci településen gyűjtötték magyar önkéntesek a svájciak és a svájci magyarok adományait. Ezenkívül nagyon sok osztrák és német támogató adakozott, akiket külföldi munkám során ismertem meg. Többnyire mindenki visszatérő adományozó, ha elfelejtek nekik szólni, maguktól jelentkeznek. Maga a csomagok összegyűjtése is óriási élmény. Nagyon sok jó emberrel találkozom ez idő alatt. Nélkülük az idén sem sikerült volna ennyi gyereknek örömöt szerezni.”

A járványügyi korlátozások nem tették lehetővé a személyes találkozást az adományozók és a gyermekotthon lakói között, az ajándékok azonban ezek ellenére is célba értek. Az akció kapcsán felkeresték Balogh Líviát, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ungvári Középszintű Szervezetének elnökét, a Kárpátaljai Megyei Tanács képviselőjét, aki Magyarország Ungvári Főkonzulátusa segítségét kérte a csomagoknak a gyermekotthonokba történő eljuttatásához, ami végül Bezzeg Tamás konzul úr közreműködésével sikeresen meg is történt.

„Arról, hogy kisebb-nagyobb csodák márpedig vannak, mindig meggyőződhet az, aki nyitott szívvel él. Leggyakrabban karácsony környékén érkeznek felénk is olyan megkeresések a világ minden részéről, hogy segítséget szeretnének nyújtani honfitársaink az el­esetteknek. Ezeknek a támogatásoknak az eljuttatásában lehetőségeinkhez mérten részt veszünk. Idén Mester János keresett meg azzal, hogy a svájci és tiroli adományozók ajándékát segítsünk eljuttatni a nagydobronyi és a ráti gyermekotthonok lakóinak. Magyarország Ungvári Főkonzulátusának segítségével és Bezzeg Tamás konzul úr munkájával idén is sikerült bearanyozni sok-sok gyermek ünnepét. Köszönet érte mindenkinek, aki részese volt ennek az apró csodának!” – foglalta össze Balogh Lívia.

Katona Viktória, a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthon lelkészigazgatója lapunknak fel­idézte az öt-hat évre visszanyúló ismeretséget az adománygyűjtést megszervező Mester Jánossal, aki akkoriban már alapítványt is működtetett feleségével: „Az első megkeresésnél iskolai felszereléseket, vadonatúj hátitáskákat hoztak a gyermekeknek, s ez a kapcsolat azóta is fennmaradt. Meg szokta kérdezni, hogy mire van szükség, így annak függvényében úgymond kívánságlistákat is teljesít” – emelte ki.

„A cipősdobozok nagyon különlegesek voltak: tartalmaztak játékokat, fontos használati tárgyakat, emellett vadonatúj ruhaneműkkel, kabátokkal, tisztálkodási szerekkel, s az idősebb lányokat néhány kozmetikai termékkel is sikerült meglepni. Ami talán a legnagyobb öröm volt, az a három kerékpár és az apró gyermekeink számára kialakított kisméretű gokartok, melyeket kaptunk” – mesélte az intézmény lelkészigazgatója, felelevenítve az ajándékozás okozta önfeledt örömöt, mellyel jellemezni lehet a gyerekekben kialakult érzést. „Volt egy lányunk, akinek a tavalyi évben nem volt benne a csomagjában az, amire vágyott volna, ezért János most külön elküldte számára a két hangfalat egy zenelejátszóval. A lány sírva fakadt, amikor ezt meglátta, nagyon örült az ajándéknak” – tette hozzá Katona Viktória, reflektálva arra, hogy sok esetben a figyelmesség jelenti a legnagyobb ajándékot.

Bíró Mária, a Ráti Szent Mihály Gyermekotthon vezetője újságírónknak elmondta, hogy Mester János először 2019 végén kereste fel a gyermekotthont egy felajánlással, amely szerint egy útjelző táblákkal ellátott gokartpálya megépítéséhez járulna hozzá, s az intézmény udvarán lévén a gyerekek játék közben sajátíthatják el a közlekedési szabályokat. A vezetőség természetesen nagy örömmel fogadta a támogatást. Később az akció főszervezője személyesen is ellátogatott a gyermekotthonba egy gokarttal és több ajándékcsomaggal, s tájékoztatta a vezetőséget, hogy a pálya létrehozásához gyűjtést kezdeményez. A pandémia azonban keresztülhúzta a terveket, s a projekt jelenleg stagnál. Mester János idén januárban ismét telefonon kereste fel Máriáékat, s közölte velük, hogy az ausztriai és svájci magyarok körében gyűjtést szervezett, s az adományokból szeretné meglepni a gyermekotthont.

„A gyerekeknek mindig nagy örömöt okoz, amikor ajándékot kapnak. Úgy gondoltuk, hogy egy közös program keretében adjuk át a cipősdobozokat, így egy filmnézés után kapták meg azokat. Mivel nem számítottak rá, így még nagyobb örömmel és izgatottsággal bontogatták a gondosan becsomagolt dobozokat, amelyek játékokat, könyveket, tisztálkodási szereket tartalmaztak. A nagyobb lányok a legjobban talán a szépségápolási termékeknek örültek, ugyanis volt egy doboz, amely parfümöket, rúzsokat, körömlakkokat és más hasonló termékeket rejtett. Akadt olyan is, akinek a csomagjában egy levél is volt elérhetőséggel, így a nagyobbak azonnal fel is vették a kapcsolatot az egyik velük egykorú adományozóval. Ezáltal a becsomagolt ajándékok mellé lehet, hogy egy barátot is kaptak, ami nekik nagyon sokat jelent” – idézte fel Bíró Mária a csomagok átadását és az azt követő pillanatokat, kiemelve a kedvesség és a gondviselés erejének fontosságát. „Nagyon hálásak vagyunk, amiért gondolnak ezekre a gyerekekre ebben a nehéz helyzetben is. Külön szeretnék köszönetet mondani Jánosnak, aki ismét önzetlenül, lehetőségéhez mérten meglepte gyermekotthonunk lakóit” – fogalmazott a ráti gyermekotthon vezetője.

Csuha Alexandra