Olcsóbb gázt ígér a kormány februárra

2021. január 20., 19:09 , 1041. szám

Az ukrajnai lakosság számára értékesített földgáz maximális ára 6,99 hrivnya/m3 lesz. Az árplafont február 1-jétől vezetik be a karanténidőszakra, de legfeljebb a fűtési szezon végéig, azaz március 31-ig – döntött hétfői rendkívüli ülésén a miniszteri kabinet.

Denisz Smihal kormányfő számításai szerint az intézkedés lehetővé teszi, hogy átlagosan 30%-kal, egyes fogyasztók esetében pedig akár 40%-kal is csökkentsék a gázszámlák összegét. Vagyis egy átlagos gázszámlán körülbelül 500 hrivnyával kisebb összeg lehet feltüntetve a jövőben. Emellett a lakosság rászoruló rétegei változatlanul jogosultak lesznek a közüzemi szolgáltatások tarifáinak fizetésére felhasználható szubvencióra – ígérik.

Ha a regionális ellátó nem hajlandó köbméterenként 6,99 hrivnyáért értékesíteni a gázt, akkor ügyfelei automatikusan „az utolsó reményt jelentő szállítóra” váltanak – hangzott el egyebek mellett. Ez a szállító a Naftohaz lesz, amely beleegyezett, hogy 6,99 hrivnyáért szállítsa a fűtőanyagot. Azt egyelőre nem közölték, hogy miként történik majd a szállítóváltás.

Ugyanakkor a miniszteri kabinet egymaga nem tudja megoldani a gázszállítási díj kérdését (amely a „külön számlán” szerepel). Ehhez szükség van az energetikai szektor és a közüzemi szolgáltatások állami szabályozását végző nemzeti bizottság (NKREKU) határozatára – jelezte a kormány. Korábban a NKREKU képviselői már egyeztettek a gázszállítási díj csökkentéséről kormányhivatalnokokkal és parlamenti képviselőkkel. Az előzetes elképzelés szerint a tarifa felső határát 1,79 hr/m3 szinten állapítják meg.

Ismeretes, a szolgáltatási díjak csökkentéséről azután döntöttek, hogy a gázár és a szállítási tarifa jelentős növekedése országszerte tiltakozó akciókhoz vezetett. Az elmúlt fél év során, azaz 2020 augusztusától 2021 januárjáig a gáz ára több mint a duplájára, 3,24 hr/m3-ről 7,22 hr/m3-re emelkedett (a Naftohaz árai alapján). Végeredményben a gáz lakossági fogyasztói ára 2021 januárjában a szállítási díj nélkül köbméterenként 7-8 hrivnyára nőtt, és a régió országai közül Ukrajnában volt a legmagasabb – mutat rá a se­godnya.ua. Ráadásul, teszi hozzá összeállításában a portál, 2021. január 1-jétől a NKREKU kis híján a duplájára emelte a gáz szállítási tarifáját, amelyet 2020 óta a lakosság az energiahordozó árától elkülönítve fizet. Végeredményben a gázszolgáltatás teljes díja 2021 januárjában meghaladta a 10 hrivnyát, ami új csúcs Ukrajna történetében.

A miniszteri kabinet döntését kommentálva jelezte, kitart amellett, hogy a gázár felső korlátjának meghatározása nem a szabad gázpiac elutasítása, csupán ideiglenes intézkedés. Ez a megjegyzés valójában nem annyira a lakosságnak szólt, mint inkább az ország legnagyobb hitelezőjének, a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF). A napokban ugyanis az IMF aggodalmát fejezte ki, amiért az ukrán kormány a gáztarifa állami szabályozásának bevezetését tervezi.

Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter az NV Rádiónak nyilatkozva elismerte, hogy az IMF-fel aláírt legutóbbi memorandumban Ukrajna kötelezettséget vállalt a piaci tarifaképzés alkalmazására a földgázpiacon. Ezzel együtt igyekeznek meg­győzni a Valutaalapot az ideiglenes árkorlátozás szükségességéről.

„Partnereink tudják, hogy elképzelhető egy ilyen döntés (az állami szabályozás bevezetése – a szerk.). Ennek megfelelő a reakciójuk. Aggódnak, hogy részben felülvizsgáljuk korábban vállalt kötelezettségeinket” – jelezte Marcsenko.

A miniszter szerint a kormány igyekszik megértetni az IMF-fel, hogy a magas gáztarifáknak általában is negatív következményei lehetnek az ukrán gazdaságra nézve, ezért kénytelenek „tűzoltás gyanánt” döntést hozni.

Hogy sikerült-e meggyőznie Kijevnek az IMF mindenható urait, azt minden bizonnyal napokon belül megtudjuk. Csak akkor lehetünk ugyanis egészen bizonyosak benne, hogy a gáz ára legalább tavaszig olcsóbb lesz valamelyest, mint januárban volt, ha erre Washingtonban is rábólintanak.

 (ntk)