Váradi Natália: Egy nemzet előrejutásának egyetlen záloga a tehetség

2021. január 21., 17:40 , 1041. szám

Egy ország, egy nemzet fejlődésének elengedhetetlen részei a tehetséges emberek. Ők azok, akik képesek változást hozni a társadalmi-gazdasági szférában, nekik köszönhetően születnek olyan eredmények, amelyek magaslatokba emelnek. A kárpátaljai magyar tehetséggondozásban kulcsfontosságú szerepet tölt be az idén immáron tíz éve fennálló „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány. Az ifjú tehetségek segítéséről, kibontakozásáról beszélgettünk dr. Váradi Natáliával, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány igazgatójával.

– Hogyan értékelné a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány 2020-as évét?

– Nehéz év van mögöttünk, ám ha az ember valamit nagyon szeret, igyekszik azt szívvel-lélekkel csinálni, és fontos számára, akkor keresi és megtalálja azokat a lehetőségeket, amelyekkel a feladatot és a célt végre lehet hajtani. A főiskolai éveim során megtanultam egy nagyon fontos gondolatot: „Ne a kifogást keresd, hanem a megoldást, mert míg a kifogást keresed, már rég megoldottad volna a problémát.” Igyekeztünk felmérni, hogyan tudnánk kivitelezni a programjaink jelentős részét, egyeztettünk a hatóságokkal, és végül engedélyezték a programok megvalósítását, de táborok helyett csak szakkörök formájában. Tavaly januárban még úgy kezdtük el az évet, ahogyan szoktuk, a különböző tantárgyak szakmai hétvégéjével. A matematika-hétvégénk volt az első, amelyre azon kárpátaljai fiatalok érkeznek, akik a Kárpátaljai Magyar Pedagógus­szövetség megyei vetélkedőjén kiváló eredményeket érnek el. Ezt követően jött a biológia-, kémia-, földrajz-, majd a magyarnyelv-, irodalom- és történelem-hétvégénk. A humán tudományok útján tehetséghétvégéink egyben honismereti jellegűek is. Először szerveztünk angol- és ukránnyelv-hétvégét is, majd beköszöntött a karantén, és a tavaszi időszak alatt egy nagyobb szünetet tartottunk. Ezt követően kezdtük felvenni a kapcsolatot a külföldi intézményekkel, szervezetekkel, hogy ők hogyan tervezik az életet tovább.

– A nyár folyamán – alkalmazkodva a kialakult helyzethez – az alapítvány programjainak egy részét sikeresen megtartotta. Gondolom, mindez nem volt egyszerű a szervezést illetően.

– Miután sikerült több külföldi felsőoktatási intézménnyel is egyeztetnünk, végül a májusban elmaradt tudományos diákköri konferenciát Google Meeten bonyolítottuk le online formában. Ez azért volt nagyon fontos, mert az itt szerzett pontok sokat érnek a magyarországi továbbtanulási lehetőségeknél, valamint egy éve zajlik a Zrínyi Ilona Kárpátaljai Magyar Szakkollégium kutatói ösztöndíjprogramja, ebből adódóan is szükség volt arra, hogy megtartsuk ezt a programot. A konferencián 36 előadó vett részt, ebből 26-ot juttatott tovább az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára a zsűri. Ezt követően kezdtük megtartani a nyári programjainkat nem táborok, hanem szakkörök formájában. A Zupkó József Nemzetközi Kézilabda Emléktornát a határzár miatt ezúttal nem tudtuk nemzetközi szinten megtartani. A Buzánszky Jenő Labdarúgó Kupát a szokásoknak megfelelően tartottuk meg, arra kellett figyelnünk, hogy a szabadban negyvennél többen egyszerre egy helyen ne legyenek. Sikerült megvalósítani a színjátszó és a sportszakkört, először tartottunk gitárképzést, amelyen irodalmi összeállítások megzenésítését tanulták a gyermekek Ivaskovics József vezetésével. Megtartottuk a népzenei és néptáncszakköreinket. A „Szól a fülemüle!” – VI. Kárpátaljai Népzenei és Néptánc Tehetségkutatót is megszervezhettük, ám mivel nem tudtuk negyven főre leszűkíteni, ezt a tiszapéterfalvai vidámpark színpadán engedélyezte a hatóság. Augusztusban volt az online Zenevarázslat koncertünk, majd szeptemberben a második része a programnak, amelyet már a főiskola Esztergom termében rendeztünk meg; itt különböző ösztöndíjakat is kiosztottunk. Lezajlott a Collegium Talentum ösztöndíjprogramban a felvételi vizsga, amelyre olyan komoly kutatók jelentkezését vártuk, akik a kárpátaljai értelmiségi réteget szeretnék majd képezni. Itt egymillió forintos ösztöndíjban részesülnek a diákok. A program egy nagyon komoly kutatói tevékenység, ide hét embert vettünk fel. Meghirdettük az Ady Endre-, a Zrínyi Ilona- és a Soós Kálmán-ösztöndíjakat, amelyeket októberben meg is valósítottunk, majd a vándoregyetem-programunkat is sikeresen megvalósítottuk. Most újra leállt az élet, ismét home office-ból dolgozunk és szervezzük a következő tanév programjait.

– A napokban lett tízéves az alapítvány.

– Bevallom, a jelenlegi helyzet miatt kicsit szívfájdalmunk ez, hiszen január 14-én lett tízéves a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány. Ez alkalomból terveztünk egy nagyobb eseményt, szerettük volna összehívni a régi diákokat, a tudósokat. De már tavaly augusztusban láttuk, hogy ez nem lesz lehetséges. Abban reménykedünk, hogy a tehetségnapunkat – amely szintén a tizedik lesz, idén június 5-re tervezzük – sikerül majd megtartanunk nagyobb, ünnepélyesebb közegben.

– Hogyan látja, mennyire fontos a tehetséggondozás Kárpátalján?

– Egy régiónak, egy vidéknek a tehetségeire kell támaszkodnia. Csak az ő tudásukra lehet építeni egy ország gazdaságát és fejlődését is. Tudomány nélkül nincs előrelépés. Nem véletlenül mondják, hogy a tudás hatalom. Akinek megfelelő tudása van, az különbséget tud tenni jó és rossz között, hasznos és haszontalan között. A tehetséges emberre mindig szükség lesz. A világ, a társadalom, a gazdaság előrejutásának, egy nemzet előrejutásának egyetlen záloga a tehetség. Azonban ezeket a gyerekeket meg kell találni, ahogyan azt is, ki miben a legjobb, hiszen nem lesz mindenki jó táncos, matekzseni vagy sportoló. De mindenki hozott magával valamilyen tehetséget, ezt kell megtalálni és kibontakoztatni. A mi feladatunk az alapítványnál, hogy megtaláljuk őket, és támogassuk vagy elindítsuk abba az irányba, ahová nekik fejlődési, kibontakozási lehetőségük van. Szeretnénk, ha tudnák a szülők, ha segítségre, tanácsra van szükségük, bátran kereshetnek minket. Egyetlen esélye egy országnak, egy nemzetnek, ha megtalálja tehetségeit, és segíti őket.

– A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány az egyetlen kárpátaljai alapítvány, amely a tehetséggondozás terén lefedi Kárpátalja egész területét.

– Igyekszünk széles spektrumban minden területet lefedni. Egyelőre még az általános iskola harmadik osztályától kezdődnek a tehetséggondozó hétvégéink, és egészen 35 éves korig terjednek a programjaink. Igyekszünk minden korosztályt, minden szakterületet lefedni. Maga az ötlet, hogy jöjjön létre egy ilyen alapítvány, a főiskola és a pedagógusszövetség ötlete volt. Tulajdonképpen mi kiegészítjük a KMPSZ munkáját, az ő munkájuk egy részét visszük tovább. Nyolc tehetségpontunkban 99 magyar iskolával tartjuk a kapcsolatot Kárpátalja-szerte.

– Hogyan indul az idei év?

– Alternatív megoldásokon gondolkodunk, valamennyi korábban felsorolt programot szeretnénk megvalósítani. Ezek kidolgozás alatt állnak. Matematikával szeretnénk kezdeni, ha nem lehet megoldani a bennalvást, akkor szakkörös foglalkozást fogunk tartani. Valamennyi programunkat tervezzük az idei évben is megtartani. Ami eddig volt, az továbbra is fennmarad.

Váradi Enikő