Kőrösmező is részt vesz az 5 ország 1 folyó projektben

2021. január 24., 11:27 , 1041. szám

Talán mindannyian szembesültünk már azzal a problémával, hogy a természetes vizeink rendkívül szennyezettek. A partokat, a vízgyűjtő területeket sok helyen szinte egybefüggő műanyagréteg fedi, PET-palackok, zacskók hevernek mindenütt, s mindez egy-egy áradás során a forrástól egészen a torkolatig határokon át hömpölyög. A probléma, sajnos, világméreteket öltött. Különösen nagy gondot jelent ez a Tisza vízgyűjtő területén, ahol összehangolt beavatkozásokra, szemléletformálásra és megelőzésre van szükség. Az Ukrajnában eredő Tisza az Európai Unió legszennyezettebb folyóvizei közé tartozik.

A Tiszai PET-kupa önkéntesei, a PET-kalózok évek óta folytatnak folyótisztító munkát, közte nemzetközi vizeken is. Megfordultak már a Tisza forrásánál, eveztek az ukrán szakaszon, szakmai egyeztetéseket, kerekasztalokat szerveztek, szisztematikusan feltérképezték a hulladékhelyzetet.

A PET-kupa ötletgazdája, a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület tavaly szeptemberben indította második, nagyrészt uniós forrásból megvalósuló projektjét, az 5 ország 1 folyó programot, amit a továbbiakban egyszerűen csak így hívunk: 5in1. A projekt elindításához szükséges lendület főként abból a vetítéssorozatból ered, amelyet a nagy ciánkatasztrófa 20. évfordulóján rendeztek 2020-ban. Az Amerikai Egyesült Államok Budapesti Nagykövetsége kezdeményezésére Ukrajnában, Romániában, Magyarországon, Szlovákiában és Szerbiában nagyjából egy időben vetítették le az Üzenet a palackban című egyórás dokumentumfilmet. A rendezvénysorozat alatt született ismeretségekből indult el a Folyómentő teherautót Bélának projekt, melynek során egy kárpátaljai magyar vállalkozót, Francz Bélát segítették saját teherautóhoz jutni. Ekkor határozták el azt is, hogy komolyabb energiákat fordítanak a határon túli szemléletformálásra.

A nemzetközi projekthez a Kőrösmezői Magyar Kulturális Szövetség Civil Szervezet (Громадська організація Товариство угорської культури Ясіня) is csatlakozott. Keszler Mária, a Kőrösmezői 1. Számú Általános Iskola tanára, felső-Tisza-vidéki koordinátor felidézte, hogy 2020 tavaszán az iskolában járt Francz Béla vállalkozó, aki begyűjti a hulladékot a Tisza partjáról. Elmondta, hogy meglátogatta egy ismerőse, Molnár Attila Dávid Kollányi Ágoston-díjas természetfilmes, rendező, a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület alapítója és elnöke.

– Mint tudjuk, a Tisza két forrásból – a Fekete-Tisza és a Fehér-Tisza – ered Kárpátalján. A Tisza eredetének a Fekete-Tisza forrását tekintik, amely a rahói járási Kőrösmező (Jaszinya) közelében található. Megismerkedtünk Attilával, elmeséltem, hogy az iskolában a gyerekekkel szoktam olyan foglalkozásokat tartani, ahol megtanuljuk szelektálni a hulladékot, beszélünk arról, hogy miből mit lehetne készíteni, ha újrahasznosításra, feldolgozásra kerülne. Arról is szoktunk a gyerekekkel beszélni, hogy a szemét milyen problémát okoz az erdőkben, vizekben az ott élő állat- és növényvilág számára. Ebben a témakörben játszani, kifestőzni is szoktunk a tanulókkal. Beszélgettünk, és megkérdezte, hogy szeretnék-e részt venni a projektben. Mivel amúgy is foglalkoztam ezzel az iskolában, ezért örömmel belevágtam – idézte fel a kezdeteket Keszler Mária.

Az 5in1 az Erasmus+ program keretében, a Tisza vízgyűjtő területén osztozó 5 ország (Ukrajna, Románia, Szlovákia, Magyarország, Szerbia) iskolái­nak, természetvédő társadalmi szervezeteinek, tanárainak és diákjainak részvételével zajlik. Célja, hogy a különböző országok oktatói, pedagógusai, aktivistái szabadon, kreatívan tudjanak új tartalmakat fejleszteni, együtt dolgozni, és oktatással, szemléletformálással, helyi közösségek aktivizálásával, pozitív gyakorlatok felvonultatásával segítsék a folyószennyezés elleni küzdelmet. Az előzetes tervek szerint nemzetközi találkozókat tartottak volna, az elsőt Ungváron, majd Kőrösmezőn tervezték a következőt. De a Covid–19 ebbe is beleszólt. A személyes találkozó helyett online konferenciával indult el a munka, amelyet a partnerek november 21-én tartottak meg. Azóta a résztvevők – a Németh László Elméleti Líceum, az Eco-Mountain Transyl­vania egyesület (Románia), a Zöld Város (Zelenij Varos) Civil Szervezet, az Ungvári Magyar Tannyelvű Elemi Iskola és Gimnázium, a Kőrösmezői 1. Számú Középiskola (Ukrajna), a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége, a Természetfilm.hu Tudományos Filmműhely Egyesület (Magyarország), a Természetjáró Egyesület (Szerbia) és a TrashOut (Szlovákia) – folyamatosan tartják a kapcsolatot.

– A folyóvizek állapotának javítása érdekében kiemelt hangsúlyt fektetünk a szemléletformálásra, ismeretterjesztésre. Minden partnernek van feladata a hosszú távú, 2023-ig szóló programban – avat be a részletekbe Keszler Mária. – Hulladék-újraélesztési útmutatót fogunk kidolgozni, folyómentő kézikönyvet és oktatóvideó-sorozatot készítünk. Mindez 5 nyelven fog megjelenni. Úgyszintén a tervek között szerepel egy folyószennyezési e-book és egy mümü – kis hordozható gépezet – megalkotása, amely feldolgozza a műanyagot, majd abból tollat, vonalzót stb. tudnak a gyerekek egyedül készíteni. A környezetszennyezés, a hulladékfeldolgozás összetett probléma, amelyet csak együtt lehet megoldani, döntéshozók, civilek, szakemberek, kutatók, természetvédők és helybéliek részvételével. És ebben kiemelt szerepünk van nekünk, tanároknak is. Rajtunk is múlik, hogyan gondolkozik a felnövekvő nemzedék – zárta gondolatait Keszler Mária.

Rehó Viktória