Beregszász névtábla - rovásírással

Aki keres, az talál

2011. március 25., 09:00 , 532. szám
Kovács Béla, Gajdos István, Kovács Dezső, dr. Kiss Sándor és dr. Gyüre Csaba

A kárpátaljai magyar települések közül elsőként székely-magyar rovásírásos helységnévtáblát avattak Beregszászban. A tábla elkészítését a Beregszászban fogadóirodát működtető Kovács Béla jobbikos európai parlamenti képviselő kezdeményezte, felállítását a városi tanács engedélyezte, végül a Rovás Alapítvány készítette el.

Az avatási ünnepségre március 19-én kora délután került sor Beregszász Asztély felőli határában, ahová a rossz idő ellenére nagyon sokan eljöttek. A táblát Kovács Béla EP-képviselő és Gajdos István, az UMDSZ elnöke, Beregszász polgármestere leplezte le számos érdeklődő jelenlétében. Az ünnepségen jelen volt többek között Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke, Demkó Ferenc görög katolikus esperes, dr. Gyüre Csaba és dr. Kiss Sándor, a Jobbik országgyűlési képviselői, dr. Félegyházi Péter beregszászi magyar konzul és Sípos László, a Rovás Alapítvány kuratóriumi elnöke. Az ünnepség alatt díszsorfalat álltak a beregszászi Bendász István-cserkészcsapat tagjai.

A Kovács Béla képviselő beregszászi irodája által szervezet ünnepség a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházban folytatódott a Credo verséneklő együttes koncertjével, majd azt követően az érdeklődők meghallgathatták Usztics Mátyás, népszerű színész és rendező Magor nyelv és történelem című előadását.

dózsa

Jobbik-UMDSZ-együttműködés?

Az UMDSZ "igazi országos közéleti lapja" a vereckei honfoglalási emlékmű felgyújtásáról szóló tudósítása végén nemrég így gúnyolódott: "Fura és kiszámíthatatlan fintora a sorsnak, hogy a KMKSZ-t szerető Jobbik a szélsőjobboldali Szvobodát tekinti testvérpártjának Ukrajnában, együttműködési szerződést készül aláírni vele. Azzal a Szvobodával, melynek kárpátaljai vezérei egy Lembergben megrendezett országos tanácskozásról hazafelé tartva Vereckén felgyújtották a KMKSZ birtokában lévő emlékjelet. Pedig a mondás szerint: a barátom barátja az én barátom is."

Nem telt el azóta sok idő, és úgy tűnik, hogy a mindig mindenkivel együttműködni kész Gajdos István most a Jobbikban látja szervezetének következő partnerét, és talán a Jobbik is el tudja fogadni a Kövér László és Németh Zsolt szerint nemzetbiztonsági kockázatot jelentő UMDSZ-elnököt, aki nemrég még a Gyurcsány Ferenc irányította MSZP feltétel nélküli híve volt Kárpátalján. Kétségkívül nincs könnyű helyzetben a pártelnök polgármester, hisz saját választóinak a torkán sem lenne könnyű lenyomni azt, hogy továbbra is kitart egykori barátai és szövetségesei, például Gyurcsány Ferenc és Szanyi Tibor mellett, akik nem szavazták meg a határon túli magyarok egyszerűsített honosításáról szóló törvényt, és látványosan ellenzik a nekünk ígért jogokat és kedvezményeket.

Úgy tűnik, a magát radikálisan nemzetiként definiáló Jobbik - ha nincs ló, a szamár is jó elven - könnyen összeáll bárkivel, aki örül, ha szóba állnak vele.